Aandeel oudere starters licht toegenomen

Het aandeel oudere starters is de laatste jaren licht toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau EIM. Begin jaren negentig was 8% van de starters 50 jaar of ouder, in 2000 is dit aandeel gestegen naar zo'n 11%. Dit betekent dat jaarlijks ongeveer 5.000 vijftigplussers een eigen bedrijf beginnen, zo blijkt uit onderzoek van EIM.

Het zijn veelal mannen die op latere leeftijd met een eigen bedrijf beginnen. De groep kenmerkt zich door een relatief hoog opleidingsniveau; maar liefst twee derde van de oudere starters heeft een opleiding genoten op HBO- of WO-niveau, terwijl dit onder de groep starters jonger dan 50 jaar 'slechts' op een derde ligt. Dit verschil in opleidingsniveau is over de jaren heen behoorlijk groter geworden.

Daarnaast constateren we dat veel van de vijftigplussers een eigen bedrijf beginnen in de zakelijke dienstverlening. Veelal betreft het een adviesbureau, waarvan de werkzaamheden in het verlengde liggen van de werkervaring die de starter heeft opgedaan in bijvoorbeeld een baan in loondienst.

Start vaker noodgedwongen
Het onderzoek wijst uit dat oudere starters vaker dan hun jongere collega's starten vanuit negatieve overwegingen, zoals (dreigende) werkloosheid of uit nood. Mogelijk dat de ondernemer zijn/ haar leeftijd als een risicofactor beschouwt om nog enige jaren als werknemer actief te zijn. Weliswaar geeft ongeveer de helft van de oudere starters aan dat zij het ondernemerschap als een uitdaging zien, maar de behoefte om het bedrijf te laten groeien is beperkt. Het gaat hen meer om het behouden van een overzichtelijk bedrijf, waarvan de inkomsten als bijverdienste kunnen worden beschouwd.

De beperktere ambities kunnen mede ingegeven zijn door de inschatting van de eigen kwaliteiten. Oudere starters achten zichzelf minder risicogeneigd en staan minder open voor nieuwe ontwikkelingen. Desondanks realiseren relatief veel ouder starters na een aantal jaren groei in werkgelegenheid.

Informatie
Het onderzoek is op verziek van de raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap uigevoerd, in het kader van het programma MKB en Ondernemerschap.

Meer informatie over dit onderwerp kunt u vinden in de Minirapportage 'De oudere starter in Nederland', die u gratis kunt downloaden via de website: www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap. Ook kunt u op de dag dat dit persbericht gepubliceerd wordt contact opnemen met mevr. H. Stigter via telefoonnummer: 06 55 822 470.