nieuws

Café fatale schietpartij miste vergunning

Horeca

Het café in Den Haag waar eind mei de 20-jarige Jan Hertogs werd doodgeschoten, had geen exploitatievergunning. Dat heeft burgemeester Deetman van Den Haag per brief aan de moeder van Hertogs laten weten. Deetman ontkent echter dat dat reden genoeg was om het café te sluiten.

Moeder Hertogs stelde de gemeente Den Haag in januari aansprakelijk voor de dood van haar zoon. Als Deetman het café aan de Herengracht had gesloten omdat het geen vergunning had, was haar zoon nog in leven geweest, zo redeneert de vrouw. Pas na het incident op 27 mei besloot de gemeente Grand Cafe Cetto’s Place te sluiten.

Deetman schrijft aan de vrouw dat de uitspanning sinds 2 april 2002 zonder exploitatievergunning draaide. Op 11 april kwam bij de gemeente de aanvraag voor nieuwe toestemming binnen. De burgemeester stelt in de brief dat hij de horecagelegenheid niet had kunnen sluiten alleen omdat deze geen vergunning had. Het had wel gekund als bij voorbaat al duidelijk was dat het café niet voor een nieuwe vergunning in aanmerking kwam. Verder bestond volgens Deetman geen gegronde vrees voor verstoring van de openbare orde. Dit ondanks het feit dat in de weken voor de dodelijke schietpartij op 27 mei al ongeregeldheden plaatsvonden in de kroeg. Den Haag treedt over het algemeen streng op tegen overlast en criminele situaties in horecagelegenheden. Jan Hertogs werd doodgeschoten door E.P. (Pehlivan), die hem waarschijnlijk willekeurig heeft gekozen. De rechtbank veroordeelde P. begin januari tot vijftien jaar cel. De moeder heeft volgens haar advocaat A. Westendorp nog geen antwoord gekregen van minister Nawijn van Vreemdelingenzaken. Hem had ze aangeschreven omdat P. op het moment dat hij Hertogs doodschoot illegaal in Nederland verbleef. De staat is volgens haar nalatig geweest door hem niet uit te zetten.

Reageer op dit artikel