nieuws

Heineken boekt ruim 11 procent winststijging

Horeca

De nettowinst van bierbrouwer Heineken is vorig jaar met 11,2 procent gegroeid. Ondanks de slecht verkopende horeca in 2002 behaalde de brouwer, conform de verwachtingen, een nettoresultaat van 795 miljoen euro. De omzet groeide met ruim 10 procent naar 10,3 miljard euro.

Bestuursvoorzitter A. Ruys toonde zich woensdag tevreden. ‘Dit resultaat behaalden we ondanks hogere pensioenlasten en het feit dat de biermarkt in grote delen van Europa heeft geleden onder het slechte weer en onder een zwakkere verkoop in de horeca.’ Ondanks de economische onzekere tijd gaat Heineken voor dit jaar ‘wederom’ uit van winstgroei.

Ruys signaleerde vooral een sterke groei in de Verenigde Staten en Polen, naast een wereldwijde groei van het merk Heineken. Ook droegen volgens de bestuursvoorzitter nieuw verworven brouwerijen bij aan het positieve resultaat.

De helft van de omzetstijging is te danken aan nieuwe bedrijven die in de boeken zijn opgenomen zoals het Duitse BrauHolding, het Russische Bravo International. Vanaf oktober werden bovendien Al Ahram in Egypte, Almaza in Libanon en Barú in Panama in de cijfers meegenomen.

De wereldbiermarkt groeide vorig jaar met ruim 2 procent tot circa 1,4 miljard hectoliter. In Europa werd gemiddeld 3 procent meer bier gedronken, vooral door Russen en Polen. De Heineken Groep verkocht 84,8 miljoen hectoliter, bijna 4 miljoen meer dan een jaar eerder. Dat betekent een stijging van 4,8 procent. De afzet van Heineken Nederland daalde in lijn met de markt, maar het bedrijfsresultaat bleef onder meer door kostenbeheersing stabiel.

In landen waar Heineken als ‘premium’-merk is neergezet groeide de afzet met 4,5 procent, vooral in de Verenigde Staten, Polen en Thailand. De Britten dronken minder Heineken. In het Verenigd Koninkrijk wordt het merk daarom deze week ook in het topsegment geïntroduceerd.

De hogere afzet van Amstel bier in Afrika en van Amstel Light in de Verenigde Staten compenseerde de lagere verkopen van het merk in Europa. Amstel bleef hierdoor stabiel rond 10,8 hectoliter hangen.

Reageer op dit artikel