nieuws

Horecamagnaat Sjoerd Kooistra moet premie betalen

Horeca

Horecamagnaat S. Kooistra moet de uitkeringsinstantie Gak 1,2 miljoen euro terugbetalen. Het gaat om de premies volksverzekeringen over fooien van zijn werknemers. Hij weigerde dat te doen, waarna het Gak een procedure aanspande. De rechtbank in Groningen besliste vrijdag in het voordeel van het Gak.

De bestuursrechter was het eens met de stelling dat fooien ook een vorm van loon zijn. Het Gak is tevreden met de uitspraak, de advocaat van de buitenslands verblijvende Kooistra overweegt hoger beroep.

De rechtbank heeft ernstige kritiek op de werkwijze van Kooistra. Hij zou het Gak onder meer onjuiste loonopgaven hebben verstrekt over de betreffende perioden in de jaren negentig. Ook constateert de rechter dat de bedrijven op onderdelen hun administratie volstrekt niet goed op orde hadden. Bovendien noemt hij het vernietigen van ‘de primaire administratie een aanwijzing van kennelijk onbehoorlijk bestuur’.

Kooistra op zijn beurt uitte eerder zijn ontevredenheid over de documentatie van het Gak dat zijn falen moest aantonen. Die liet naar zijn mening zeer te wensen over. Het Gak moet wegens gemaakte fouten in de procedure wel de proceskosten betalen. ‘Maar formeel hebben we gelijk gekregen’, aldus een woordvoerster. De instantie denkt met deze uitspraak in handen bij soortelijke zaken sterker te staan.

Reageer op dit artikel