Máxima uitgenodigd voor negende WK snert koken

Prinses Máxima is uitgenodigd als eregast op het negende WK snert koken dat volgende week in Groningen plaatsvindt. De organisatie, die dat zaterdag heeft laten weten, hoopt Máxima van haar snertapathie af te helpen. De vrouw van prins Willem-Alexander stelde vorig jaar in een vraaggesprek met het Jeugdjournaal niet van het typisch Hollandse gerecht te houden.

De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) heeft de uitnodiging in behandeling genomen, maar kan nog geen uitsluitsel geven over de aanwezigheid van de prinses. Máxima zou overigens niet de eerste koninklijke snertproever zijn: een paar jaar geleden ging prins Filip van België haar voor. Tijdens een bezoek aan de provincie Groningen maakte hij tijd vrij om van de winnende soep te komen proeven. Recenter proefde PvdA-fractieleider in de Tweede Kamer Bos tijdens een bezoek aan Groningen nog van de lekkerste erwtensoep ter wereld.

Op vrijdag 21 februari zullen de beste snertkokers ter wereld weer hun krachten meten. Elk jaar doen er enkele tientallen deelnemers mee aan het kampioenschap snert koken. Voorgaande jaren kende de strijd onder meer koks uit Noorwegen, Oostenrijk, Australië en Suriname. De winnaar van de achtste editie was een Nederlander die snert uit alle werelddelen door elkaar had gemengd.