nieuws

Over maand duidelijkheid over AgeKey

Horeca

Pas over een maand wordt duidelijk of het AgeKey-systeem in de horeca het alleenrecht krijgt voor leeftijdscontrole op sigarettenautomaten. De Tweede Kamer debatteert in maart verder over dit onderwerp.

Staatsecretaris Clemence Ross-Van Dorp houdt vast aan AgeKey, dat is ontwikkeld door British American Tobacco (B.A.T.). PvdA, VVD en D66 hebben de staatssecretaris echter teruggefloten en willen dat zij serieus kijkt naar een alternatief systeem. Dat zou de Duomaat van de onafhankelijke tabaksexploitanten kunnen zijn. De politieke partijen die tegen zijn, willen niet dat er straks sprake is van een monopoliepositie voor B.A.T.

Over maand duidelijkheid over AgeKey

Met het AgeKey-systeem wordt een sigarettenautomaat met een afstandsbediening ontgrendeld, zodra het horecapersoneel heeft vastgesteld dat de klant ouder dan zestien jaar is. Als de klant een pakje sigaretten uit de AgeKey-automaat wil trekken, is een bankpas met een geactiveerde chip nodig.

De Tweede Kamer wil verder dat de kwestie met spoed wordt voorgelegd aan de Raad van State, die mogelijk ook kan bepalen of de keuze voor één systeem in strijd is met het Europese recht. De wettelijke verplichting voor horecaondernemers om op 1 april aanstaande een AgeKey-systeem te hebben, is in ieder geval uitgesteld. De exploitant riskeert echter wel een boete van 450 euro als geconstateerd wordt dat sigaretten aan gasten onder de zestien worden verstrekt.

Reageer op dit artikel