nieuws

Pizzamiljardair bouwt rk-universiteit

Horeca

De conservatieve oprichter van Domino’s Pizza, Tom Monaghan, laat voor 200 miljoen dollar een rooms-katholieke universiteit bouwen in de buurt van Naples in de Amerikaanse staat Florida. Ave Maria wordt de eerste nieuwe rk-universiteit sinds veertig jaar. De opleidingen variëren van theologie tot hotelmanagement.

Monaghan denkt verder aan veel sportfaciliteiten. Van de drie golfbanen is er overigens één uitsluitend bedoeld voor sponsors. Er komt een nieuwe stad, die ook Ave Maria zal heten, en een uitgebreid winkelcentrum. Maar homogroepen worden geweerd en gemengde studentenhuizen zijn uit den boze.

Ave Maria wordt veel conservatiever dan de meeste van de 235 rk-universiteiten en colleges. Misbezoek is geen verplichting, maar Monaghan verwacht wel dat de meeste studenten regelmatig de mis zullen bijwonen. ‘Ave Maria is voor studenten bij wie het geloof centraal in hun leven staat’, zegt Monaghan in The New York Times van maandag. ‘Misschien geldt dit voor slechts 10 procent van de rooms-katholieken. Driekwart doet niets aan het geloof. Daarin hoop ik verandering te kunnen brengen.’

De vereniging van rooms-katholieke colleges en universiteiten is gepikeerd door de kritiek van de pizzamiljardair op het katholieke gehalte van de bestaande onderwijsinstellingen. ‘Tom Monaghan heeft de opvattingen van een uiterst rechtse Republikein. Die verwart hij met de leer van de Rooms-Katholieke Kerk’, zegt hoogleraar theologie Richard McBrien van de Universiteit van Notre Dame. ‘Hij had zijn geld beter kunnen spenderen aan de armen en zieken en aan de noodlijdende scholen in de binnensteden.’

De universiteit gaat naar verwachting in 2006 open met ongeveer zeshonderd studenten. Dat aantal moet groeien tot 5000. Monaghan, die vijf jaar geleden zijn pizzaketen voor 1 miljard dollar aan een investeringsmaatschappij verkocht, ‘verkoopt’ sindsdien het rk-geloof. In 1998 richtte hij in Ypsilanti in de staat Michigan het Ave Maria College op. Een jaar later opende hij in Ann Arbor in dezelfde staat de Ave Maria-rechtenfaculteit, waar opperrechter Clarence Thomas de inaugurele rede hield. In 2000 kocht hij in Nicaragua een baptistenseminarie op, dat hij omdoopte in Ave Maria College of the Americas.

Reageer op dit artikel