nieuws

Ross houdt vast aan bankpas voor sigarettencontrole

Horeca

Staatssecretaris Ross (Volksgezondheid) geeft er de voorkeur aan de leeftijd van sigarettenkopers bij een automaat te controleren met een bankpas.

Ondubbelzinnig is de keuze van de bewindsvrouw voor de pas voorzien van de zogeheten agekey niet. Als er zich andere manieren zijn om de leeftijd van jonge rokers te controleren, staat Ross daarvoor open. Een door de exploitant van de automaat gehanteerde afstandsbediening waarmee een pakje kan worden vrijgegeven, is haar te fraudegevoelig, zo liet ze woensdag in de Tweede Kamer weten.

Sinds 1 januari mag aan jongeren onder de 16 jaar geen sigaretten meer worden verkocht. Wie sigaretten uit een automaat wil, moet betalen met een bank- of chipkaart met een agekey, die op het postkantoor na legitimatie is geactiveerd. Veel ondernemers vinden dat systeem te duur en voelen meer voor de afstandsbediening.

Dat buitenlandse toeristen geen sigaretten meer uit de automaat kunnen trekken, daar zit Ross niet mee. ‘Daar hebben we geen rekening meer gehouden’, bekende ze. ‘We ontmoedigen voor iedereen het roken. We vinden het niet zo erg dat buitenlanders dan ook worden getroffen.’

De beoogde mix van leeftijdscontrole met ontmoediging viel niet goed bij en deel van de Tweede Kamer. ‘Hinken op twee gedachten’, noemde Buijs (CDA) het. Het verbaasde Hermans (LPF) en Van der Vlies (SGP) dat er met de pas slechts een keer per uur een pakje uit een automaat kan worden gehaald. Die beperking moet voorkomen dat een koper grote hoeveelheden sigaretten voor jonge rokers inslaat. De Kamer sprak geen voorkeur uit over het beste systeem om de leeftijd te controleren.

Reageer op dit artikel