nieuws

Tientallen doden door inferno in nachtclub

Horeca

Tientallen personen zijn om het leven gekomen door een uiterst felle brand in een nachtclub in het Amerikaanse West Warwick (Rhode Island). De brand ontstond op het podium tijdens een rockconcert. Het vuurwerk dat bij de show hoorde, zette in enkele minuten de hele zaal in lichterlaaie, aldus ooggetuigen.

Het dodental stond vrijdagavond op minstens 95, maar de autoriteiten sloten een stijging van het aantal slachtoffers niet uit. Er zijn ongeveer 160 tot 170 gewonden, van wie er veertien in levensgevaar verkeren.

De brand in de club The Station is de tweede grote ramp binnen enkele dagen met tientallen slachtoffers in een Amerikaanse uitgaansgelegenheid. Maandag stierven 21 personen in een club in Chicago nadat er paniek was uitgebroken.

De brand in The Station brak uit aan het begin van het concert van de hardrockband Great White. Op dat moment waren ongeveer 250 personen in het gebouw. De gitarist van de groep is vermist. Het vuur van de pyrotechniek zette geluidsisolerend schuim op wanden en het plafond in vlammen. Het gebouw van een verdieping brandde geheel uit. De club had wegens de geringe omvang geen sprinklerinstallatie nodig.

De autoriteiten onderzoeken of de band een vergunning had om op het podium vuurwerk af te steken. Volgens zanger Jack Russell had de groep toestemming voor de speciale effecten. Maar de directie van The Station verklaarde niet op de hoogte te zijn geweest van het feit dat de band pyrotechniek wilde gebruiken en er dus ook geen toestemming was verleend.

De band was net begonnen aan het eerste nummer toen het mis ging. ,,De zaak vloog in brand alsof het 4 juli was”, aldus zanger Russell. Op 4 juli vieren de Amerikanen met veel vuurwerk hun Onafhankelijkheidsdag. De meeste slachtoffers vielen toen zij in paniek naar buiten probeerden te komen, maar door het gedrang bij de hoofdingang niet aan het inferno konden ontsnappen. Veel bezoekers verzuimden een van de drie nooduitgangen te gebruiken, constateerde de brandweer.

De gouverneur van Rhode Island zei tijdens zijn bezoek aan de rampplek dat het een trieste dag voor zijn staat was. ,,Het had niet mogen gebeuren. Het had niet hoeven te gebeuren”, aldus Don Carcieri.

Overzicht branden in discotheken en bars

25 maart 1990: Na een ruzie met zijn vriendin sticht een Cubaanse immigrant brand in de dansclub Happyland in de New Yorkse wijk Bronx. 87 mensen komen om het leven.

27 november 1994: In een overvolle danshal in de stad Fuxin in noordoostelijk China breekt brand uit. Er zijn geen nooduitgangen en 233 mensen sterven.

19 maart 1996: Door brand in een discotheek in een buitenwijk van de Filipijnse hoofdstad Manilla komen 162 mensen om.

29 oktober 1998: In het Zweedse Göteborg vieren ongeveer vierhonderd jongeren Halloween, als vier Iraniërs brand stichten. In de discotheek komen 63 mensen, van wie de meesten buitenlanders, door brand of verstikking om.

25 december 2000: Door brand in een vier verdiepingen tellend winkelcentrum in Luoyang (Midden-China) verbranden of stikken 309 mensen. De meeste van hen komen om in een discotheek die door het vuur werd omringd.

1 januari 2001: Als de kerstversiering vlam vat, breekt paniek uit in het overvolle café De Hemel in Volendam. Door de korte maar hevige brand komen veertien jongeren om en raken meer dan tweehonderd gewond.

30 november 2002: In de Venezolaanse hoofdstad Caracas komen door brand in een nachtclub vijftig mensen om. Alle nooduitgangen van het overvolle gebouw bleken gesloten.

Reageer op dit artikel