nieuws

Turkse cafés in Eindhoven woedend op politie

Horeca

De eigenaren van een aantal Turkse cafés in Eindhoven zijn woedend op de plaatselijke politie. Die meldde eerder deze week dat in Turkse horecagelegenheden tientallen buitenlandse vrouwen gedwongen worden zich te prostitueren. Bovendien zouden die zaken een dekmantel zijn voor maffia-achtige praktijken.

Baarlijke nonsens, zegt G. Demirci, al sinds 1985 eigenaar van café Anadolu op de Boschdijk. ‘Er is hier nooit iets gebeurd, ik heb een goede naam. Ik ben ook nooit met de politie in aanraking geweest.’ Het stoort hem vooral dat de politie alle Turkse etablissementen over één kam scheert. ‘De politie moet namen noemen van de zaken waar iets aan de hand is. Als er een slecht is, wil dat niet zeggen dat alle cafés daarbij zijn betrokken.’

Vrijdagmorgen is het rustig in zijn zaak. Slechts enkele, mannelijke klanten zitten aan de bar, koffie of thee drinkend. Hij verkoopt ook alcohol, het is een café met een volledige vergunning. Op de tafeltjes liggen her en der spelletjes.

Demirci kent de gelegenheden waar de politie dinsdag negentien buitenlandse vrouwen oppakte. Volgens de politiewoordvoerder zijn ze met een smoes naar Nederland gelokt en vervolgens gedwongen als prostituee te werken. ‘Ik wist niet dat in die zaken zoiets gebeurde. Ik had het evenmin verwacht.’ De cafébaas wil samen met drie andere collega’s verhaal gaan halen bij de politie. Die moet de uitspraken nuanceren, vindt hij. Doet de politie dat niet, dan wil hij een klacht indienen. ‘Wat er nu gebeurt, kan niet. Onze vrouwen en kinderen worden er op aangekeken.’ Ook zijn klanten vinden het heel vervelend, zegt hij.

Demirci is bang dat de hele Turkse gemeenschap in Eindhoven, een kleine 8000 mensen, erop wordt aangekeken. ‘Dit is pure discriminatie. In een democratisch land als Nederland zou zoiets niet moeten kunnen gebeuren.’

Volgens hem zou de politie meer aandacht moeten besteden aan het oplossen van echte problemen. De Boschdijk grenst aan een wijk waar prostitutie wordt gedoogd. Demirci zegt dat hij daar veel overlast van ondervindt: ‘Waarom lost de politie die rotzooi niet op?’

Een politiewoordvoerder zegt dat zij zeker niet alle Turkse cafés over een kam wil scheren. ‘We beschikken echter wel over informatie dat in een aantal van die bedrijven illegale vrouwen aan het werk zijn. In de tien zaken die we hebben onderzocht, troffen we er negentien aan. Die actie was vooral bedoeld om de vrouwen daar weg te halen.’ De politie besloot deze week tot de invallen, omdat op Schiphol nog een aantal stoelen beschikbaar was in een vliegtuig dat werd ingezet om illegale Bulgaren terug te brengen naar hun thuisland.

De bewering dat Turkse cafés in Eindhoven vaak een dekmantel zijn voor maffia-achtige praktijken, doet hij af met een schouderophalen. ‘Als ik werkelijk iets te maken zou hebben met dat soort mensen, ga ik hier toch geen koffie en thee staan schenken.’

Reageer op dit artikel