nieuws

Overname NH nauwelijks serieus

Horeca

Zoals verwacht heeft het bestuur van de Spaanse hotelketen NH Hoteles het overnamebod van de eveneens Spaanse hotelketen Hesperia vorige week officieel van de hand gewezen. NH liet al eerder weten niks in het bod te zien. Een overname zou zelfs bedreigend zijn voor NH’s pogingen om de resultaten te verbeteren.

Overname NH nauwelijks serieus

Eind mei deed Grupo Hesperia een openbaar bod van €259 miljoen voor een belang van 26,1 procent in NH Hoteles, ofwel een prijs per aandeel van €8,30. Volgens NH en diverse beursanalisten is dat bod veel te laag. Sinds de overnameberichten klom het aandeel van €7,22 tot boven €9,-. Bovendien voegt een overname door Hesperia niets toe aan de onderneming, aldus de NH-leiding. ‘Hesperia heeft geen enkele internationale ervaring en heeft een veel slechtere winstmarge. Een fusie zal de winst per aandeel verlagen en de schuldenlast verhogen,’ zo waarschuwt NH haar aandeelhouders.

Daar komt nog bij dat Hesperia in een heel ander marktsegment opereert. Terwijl NH zich richt op de zakelijke drie- en viersterrenmarkt in de grote steden, richt Hesperia zich op het vier- en vijfsterren leisuresegment. Op het eerste oog lijkt het bod dan ook elke logica te ontberen. Tegenover de omzet van Hesperia van €114 miljoen (met 37 hotels) staat een omzetbedrag van NH van €930 miljoen (239 hotels, waarvan 28 in Nederland).

Maar zo vreemd is het bod ook weer niet. Het is het verhaal van de kleine vis die een grote probeert te vangen. Met het overnamebod zou Hesperia namelijk in één klap de grootste aandeelhouder van NH worden. Weliswaar levert dat geen absolute zeggenschap over het concern op – NH heeft aan het stemrecht een maximum van 10 procent verbonden, ongeacht de omvang van het aandelenbelang – maar met het belang van 26 procent kan Hesperia wel een fusie forceren.

Door iedere andere strategische keuze van NH te blokkeren, zou het graatmagere spierinkje Hesperia de vette vis NH kunnen dwingen hem te verorberen. Voorlopig lijkt de actie van Hesperia mislukt. Sinds het bod steeg het aandeel NH naar boven €9,-, dus geen enkele belegger zal het aandeel voor de geboden koers van €8,30 verkopen.

Of Hesperia, of een andere hotelketen, het daarbij laat is volgens insiders de vraag. Beursanalisten zien NH als een relatief makkelijke overnamekandidaat omdat het grootste deel van de aandelen vrij verhandelbaar is. Bovendien is de koers van het aandeel de laatste twee jaar flink gekelderd.

Bezuinigen
Net als andere hotelketens heeft NH te lijden onder het gure economische klimaat. Het eerste kwartaal van dit jaar was verliesgevend. De Spaanse directie is positief over de toekomst. Door verdere bezuinigingen wil NH de komende jaren €25 miljoen per jaar besparen. Bovendien worden ‘niet-strategische’ hotels afgestoten. Volgens Michael Levie, operationeel directeur in Nederland, is dat voor de 28 voormalige Golden Tulip-hotels in Nederland niet of nauwelijks aan de orde: ‘De portfolio in Nederland komt redelijk overeen met wat NH voor ogen heeft.’ In België heeft NH inmiddels wel een drietal hotels uit de overgenomen Alfa-keten afgestoten.

Reageer op dit artikel