nieuws

Arbeidsproductiviteit hoogst in hotellerie

Horeca

Van alle horecasectoren heeft de hotellerie de hoogste arbeidsproductiviteit. Een full time medewerker in de hotellerie zorgt op jaarbasis van een toegevoegde waarde van 42.681 euro. Voor cafés ligt die waarde op 32.575 euro per medewerker, in restaurants op 27.125 euro en in de catering op ongeveer 29.000 euro. Medewerkers in vakantiecentra hebben een arbeidsproductiviteit uitgedrukt in euro’s van 41.739 per medewerker.

De cijfers staan in het visiedocument Arbeidsproductiviteit in kaart van het bedrijfschap Horeca & Catering. Dat de toegevoegde waarde per medewerker in de hotellerie het hoogst is heeft volgens het schap te maken met het feit dat het verhuren van kamers minder arbeidsintensief is dan het verstrekken van dranken en maaltijden. Overigens ligt de toegevoegde waarde voor het totale Nederlandse bedrijfsleven op gemiddeld 59.000 euro per jaar per fulltime medewerker. Het gemiddelde in de horeca bedraagt bijna 32.000 euro.

De cijfers staan in het visiedocument Arbeidsproductiviteit in kaart van het bedrijfschap Horeca & Catering. Dat de toegevoegde waarde per medewerker in de hotellerie het hoogst is heeft volgens het schap te maken met het feit dat het verhuren van kamers minder arbeidsintensief is dan het verstrekken van dranken en maaltijden. Overigens ligt de toegevoegde waarde voor het totale Nederlandse bedrijfsleven op gemiddeld 59.000 euro per jaar per fulltime medewerker. Het gemiddelde in de horeca bedraagt bijna 32.000 euro.

Reageer op dit artikel