Debuut Proeven & Genieten Den Haag geslaagd

De eerste uitgave van het Haags culinaire evenement Proeven & Genieten Den Haag is succesvol verlopen. Bezoekers en leveranciers toonden tevreden gezichten bij het evenement met fijne gastronomische producten. Proeven & Genieten Den Haag trok 1.200 bezoekers, tweehonderd meer dan gehoopt. Vanwege enorme drukte ging zondagmiddag de kassa zelf even dicht voor een uur.

‘We willen Den Haag weer een beetje wakker schudden’, meldt Carsten Klint namens The Wine & Food Association, die het evenement organiseert. ‘Den Haag is namelijk best een moeilijke stad. Met dit evenement willen we de inwoners meer bewust maken van de culinaire mogelijkheden die er zijn.’ Met Proeven & Genieten Den Haag wil de organisatie de Haagse horeca in contact brengen met producenten enerzijds, en consumenten in contact laten komen met betaalbare kwaliteitsproducten anderzijds. Zaterdag bezochten vierhonderd bezoekers het evenement, zondag achthonderd.

Ruim dertig exposanten toonden hun gastronomische kunsten afgelopen weekend in drie zalen van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, nabij het Binnenhof. Tijdens kooksessies maakten diverse chef-koks uit de regio Den Haag hun opwachting in de keuken van het perscentrum, zoals Eric van Loo (De Zwethheul, Delft), Gert-Jan Cieremans (Seinpost, Scheveningen) en Marcel van der Kleijn (Calla’s, Den Haag).

Topkok Henk Savelberg, die het evenement met een kookduel voor het goede doel opende, sprak van een ‘indrukwekkend evenement’. Savelberg: ‘Ik zie veel bezoekers en veel goede leveranciers. Den Haag is de laatste jaren gestegen als culinaire stad en met dit evenement kunnen we ons beter profileren.’

Televisiekok Pierre Wind ziet goede mogelijkheden voor kleinschalige evenementen als Proeven & Genieten Den Haag, waar persoonlijke aandacht en proeven de boventoon voert. ‘Mijn paradepaardje is de gewone man van de straat culinair te scholen. Meer van dit soort evenement, luidt mijn advies. Culinair scholen doe je niet met beurzen, die zijn veel te massaal. Ik ben sowieso niet zo’n beursman, vind het een beetje porno.’

Het Haagse gevecht om tot culinaire wasdom te komen, gebeurt volgens Wind met vallen en opstaan. ‘Sinds kort heeft de gemeente een beleidsmedewerker voor de horeca aangesteld. Prima. Maar de prijs-kwaliteitverhouding in de horeca in deze regio is niet goed. De prijzen in Scheveningen zijn niet normaal meer. Verder mis ik in Den Haag toprestaurants. Er zijn er een paar, maar de top is niet breed genoeg. Goede eetcafés zijn er voldoende.’

‘Het Plein hiernaast is reuze gezellig‘, beaamt politiek journalist Frits Wester de culinaire opmars van Den Haag, ‘het aantal horecabedrijven is er flink toegenomen, het niveau echter niet’.

Op de tweede dag van Proeven & Genieten Den Haag vond de uitreiking plaats van de eerste Nationale Huiswijncompetitie. Burgemeester Deetman van Den Haag zou de prijzen per categorie uitreiken, maar moest dit tot zijn spijt voorbij laten gaan.

Organisator Klint was snel over deze teleurstelling heen: ‘Meer dan honderd inzendingen hebben we mogen begroeten. Vergeet niet dat dit de eerste editie is van de huiswijncompetitie in Den Haag. De consument wordt kritischer en eist meer kwaliteit. Betaalbare kwaliteit. En die komen verrassend genoeg uit de traditionele wijnlanden. We gaan weer terug naar de basis, mede door het verdwijnen van het aanbol betaalbare wijnen uit de nieuwe wereld. Is Amerika in slaap gevallen?’.

Klint meldt dat consumenten volgend jaar betrokken worden bij de stemming van de beste restauranthuiswijn. Dit jaar werd de keuze bepaald door een onafhankelijke jury.

Bekijk hier de sfeerimpressie van het evenement.

‘We willen Den Haag weer een beetje wakker schudden’, meldt Carsten Klint namens The Wine & Food Association, die het evenement organiseert. ‘Den Haag is namelijk best een moeilijke stad. Met dit evenement willen we de inwoners meer bewust maken van de culinaire mogelijkheden die er zijn.’ Met Proeven & Genieten Den Haag wil de organisatie de Haagse horeca in contact brengen met producenten enerzijds, en consumenten in contact laten komen met betaalbare kwaliteitsproducten anderzijds. Zaterdag bezochten vierhonderd bezoekers het evenement, zondag achthonderd.

Ruim dertig exposanten toonden hun gastronomische kunsten afgelopen weekend in drie zalen van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, nabij het Binnenhof. Tijdens kooksessies maakten diverse chef-koks uit de regio Den Haag hun opwachting in de keuken van het perscentrum, zoals Eric van Loo (De Zwethheul, Delft), Gert-Jan Cieremans (Seinpost, Scheveningen) en Marcel van der Kleijn (Calla’s, Den Haag).

Topkok Henk Savelberg, die het evenement met een kookduel voor het goede doel opende, sprak van een ‘indrukwekkend evenement’. Savelberg: ‘Ik zie veel bezoekers en veel goede leveranciers. Den Haag is de laatste jaren gestegen als culinaire stad en met dit evenement kunnen we ons beter profileren.’

Televisiekok Pierre Wind ziet goede mogelijkheden voor kleinschalige evenementen als Proeven & Genieten Den Haag, waar persoonlijke aandacht en proeven de boventoon voert. ‘Mijn paradepaardje is de gewone man van de straat culinair te scholen. Meer van dit soort evenement, luidt mijn advies. Culinair scholen doe je niet met beurzen, die zijn veel te massaal. Ik ben sowieso niet zo’n beursman, vind het een beetje porno.’

Het Haagse gevecht om tot culinaire wasdom te komen, gebeurt volgens Wind met vallen en opstaan. ‘Sinds kort heeft de gemeente een beleidsmedewerker voor de horeca aangesteld. Prima. Maar de prijs-kwaliteitverhouding in de horeca in deze regio is niet goed. De prijzen in Scheveningen zijn niet normaal meer. Verder mis ik in Den Haag toprestaurants. Er zijn er een paar, maar de top is niet breed genoeg. Goede eetcafés zijn er voldoende.’

‘Het Plein hiernaast is reuze gezellig‘, beaamt politiek journalist Frits Wester de culinaire opmars van Den Haag, ‘het aantal horecabedrijven is er flink toegenomen, het niveau echter niet’.

Op de tweede dag van Proeven & Genieten Den Haag vond de uitreiking plaats van de eerste Nationale Huiswijncompetitie. Burgemeester Deetman van Den Haag zou de prijzen per categorie uitreiken, maar moest dit tot zijn spijt voorbij laten gaan.

Organisator Klint was snel over deze teleurstelling heen: ‘Meer dan honderd inzendingen hebben we mogen begroeten. Vergeet niet dat dit de eerste editie is van de huiswijncompetitie in Den Haag. De consument wordt kritischer en eist meer kwaliteit. Betaalbare kwaliteit. En die komen verrassend genoeg uit de traditionele wijnlanden. We gaan weer terug naar de basis, mede door het verdwijnen van het aanbol betaalbare wijnen uit de nieuwe wereld. Is Amerika in slaap gevallen?’.

Klint meldt dat consumenten volgend jaar betrokken worden bij de stemming van de beste restauranthuiswijn. Dit jaar werd de keuze bepaald door een onafhankelijke jury.

Bekijk hier de sfeerimpressie van het evenement.