nieuws

Droogte slaat gat in aardappeloogst

Horeca

De aardappeloogst van 2003 zal een van de slechtste opbrengsten in de afgelopen twintig jaar opleveren. Door de aanhoudende droogte van de afgelopen zomer zal de oogst volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitkomen op 4,3 miljard kilo. Dat is 20 procent minder dan vorig jaar.

Vooral aardappelen die op zandgrond worden verbouwd, hebben onder de droogte geleden. De hoeveelheid geoogste zandaardappelen is dit jaar met eenderde afgenomen, aldus het CBS vrijdag. Daarmee viel de oogst van de zandgronden lager uit dan die van kleigrond. De afgelopen jaren leverde zandgrond juist een betere aardappeloogst op.

Over de afgelopen twintig jaar bezien pakte alleen de oogst in 1998 lager uit. In dat jaar leden de landbouwers onder zeer veel regen, waardoor de oogst 3,4 miljard kilo opleverde.

Vooral aardappelen die op zandgrond worden verbouwd, hebben onder de droogte geleden. De hoeveelheid geoogste zandaardappelen is dit jaar met eenderde afgenomen, aldus het CBS vrijdag. Daarmee viel de oogst van de zandgronden lager uit dan die van kleigrond. De afgelopen jaren leverde zandgrond juist een betere aardappeloogst op.

Over de afgelopen twintig jaar bezien pakte alleen de oogst in 1998 lager uit. In dat jaar leden de landbouwers onder zeer veel regen, waardoor de oogst 3,4 miljard kilo opleverde.

Reageer op dit artikel