nieuws

Limburgse wijnboeren oogsten zeer goede druiven

Horeca

Plukkers van Wijngoed Fromberg in het Zuid-Limburgse Ubachsberg (gemeente Voerendaal) zijn donderdag begonnen met het binnenhalen van de druivenoogst. Zij zijn daarmee een van de eersten en misschien wel de eersten in Nederland die de druiven plukken.

‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat we zo vroeg al konden plukken’, zegt eigenaar M. Soomers van Fromberg donderdag. Hij verbouwt al twaalf jaar druiven voor de productie van wijn. ‘In tegenstelling tot de treurige berichten uit de landbouw als gevolg van de enorme droogte van de afgelopen maanden levert de druivenoogst in Limburg dit jaar een wijn op van zeer hoge kwaliteit’, zegt Soomers.

Zijn wijngaard van 2,5 hectare is normaal goed voor ongeveer 13.000 liter wijn, maar dit jaar zal de oogst niet meer dan 11.000 liter opleveren, goed voor een kleine 1300 flessen. ‘Maar de kwaliteit van de wijn is hoger dan de afgelopen jaren’, weet Soomers. ‘Door de extreem hete zomer zijn de druiven niet zo dik, maar de suikeropbouw is goed en de vrucht heeft veel geur en smaak. Dat levert een superkwaliteit op.’

Fromberg maakt zes soorten licht mousserende rode en witte wijn. Verder produceert het bedrijf wijndressing en wijngelei, een lekkernij voor op de boterham of bij leverpaté. De druivenranken staan op een helling van kalk- en vuursteen. ‘Door die kalksteen heeft ook de droge witte wijn een mild karakter’, legt Soomers uit. ‘De kalk in de bodem zwakt het zuur in de wijn voor het gevoel af, zodat de smaak aangenaam is.’

Zuid-Limburg kende sinds de Romeinse tijd een wijncultuur. De mensen dronken min of meer gedwongen wijn of bier omdat het water in die dagen slecht was en ziektes veroorzaakte.

Napoleon liet de wijngaarden op de Zuid-Limburgse terrashellingen echter vernietigen. Hij beschermde daarmee de Franse wijnboeren die een monopolie kregen. Sinds het eind van de vorige eeuw floreert de wijnbouw weer in Zuid-Limburg, profiterend van de steile hellingen.

‘Het voordeel van zo’n heuvel, die bij ons een hellingshoek heeft van tussen de 17 en 24 procent, is dat er weinig schaduw is tussen de ranken en de druiven veel zon krijgen’, zegt Soomers. ‘Daardoor wordt de kwaliteit beter’.

Frombergs wijngaard ligt als enige in Limburg op een zuidelijke helling. Veel andere wijngaarden liggen op het oosten, en die oogsten enkele dagen of weken later, zegt Soomers.

De Limburgse wijn vindt met name afzet in duurdere restaurants en is doorgaans niet verkrijgbaar in de winkel. Wel kent Fromberg een eigen wijnproeverij, die jaarlijks duizenden gasten annex kopers trekt.

‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat we zo vroeg al konden plukken’, zegt eigenaar M. Soomers van Fromberg donderdag. Hij verbouwt al twaalf jaar druiven voor de productie van wijn. ‘In tegenstelling tot de treurige berichten uit de landbouw als gevolg van de enorme droogte van de afgelopen maanden levert de druivenoogst in Limburg dit jaar een wijn op van zeer hoge kwaliteit’, zegt Soomers.

Zijn wijngaard van 2,5 hectare is normaal goed voor ongeveer 13.000 liter wijn, maar dit jaar zal de oogst niet meer dan 11.000 liter opleveren, goed voor een kleine 1300 flessen. ‘Maar de kwaliteit van de wijn is hoger dan de afgelopen jaren’, weet Soomers. ‘Door de extreem hete zomer zijn de druiven niet zo dik, maar de suikeropbouw is goed en de vrucht heeft veel geur en smaak. Dat levert een superkwaliteit op.’

Fromberg maakt zes soorten licht mousserende rode en witte wijn. Verder produceert het bedrijf wijndressing en wijngelei, een lekkernij voor op de boterham of bij leverpaté. De druivenranken staan op een helling van kalk- en vuursteen. ‘Door die kalksteen heeft ook de droge witte wijn een mild karakter’, legt Soomers uit. ‘De kalk in de bodem zwakt het zuur in de wijn voor het gevoel af, zodat de smaak aangenaam is.’

Zuid-Limburg kende sinds de Romeinse tijd een wijncultuur. De mensen dronken min of meer gedwongen wijn of bier omdat het water in die dagen slecht was en ziektes veroorzaakte.

Napoleon liet de wijngaarden op de Zuid-Limburgse terrashellingen echter vernietigen. Hij beschermde daarmee de Franse wijnboeren die een monopolie kregen. Sinds het eind van de vorige eeuw floreert de wijnbouw weer in Zuid-Limburg, profiterend van de steile hellingen.

‘Het voordeel van zo’n heuvel, die bij ons een hellingshoek heeft van tussen de 17 en 24 procent, is dat er weinig schaduw is tussen de ranken en de druiven veel zon krijgen’, zegt Soomers. ‘Daardoor wordt de kwaliteit beter’.

Frombergs wijngaard ligt als enige in Limburg op een zuidelijke helling. Veel andere wijngaarden liggen op het oosten, en die oogsten enkele dagen of weken later, zegt Soomers.

De Limburgse wijn vindt met name afzet in duurdere restaurants en is doorgaans niet verkrijgbaar in de winkel. Wel kent Fromberg een eigen wijnproeverij, die jaarlijks duizenden gasten annex kopers trekt.

Reageer op dit artikel