nieuws

Nederlanders boeken vakantie vaker in najaar

Horeca

Dit jaar gaan meer Nederlanders in het najaar op vakantie. ‘Er lijkt sprake van een kleine inhaalslag. Veel mensen besluiten hun uitgestelde zomervakantie alsnog te vieren’, aldus onderzoeksdirecteur G. Eilander van NFO Trendbox maandag.

NFO Trendbox heeft de afgelopen drie weken 3000 Nederlanders over hun vakantieplannen in september en oktober ondervraagd. Het zomerseizoen voor de reiswereld duurt tot 1 november. Doorgaans wordt volgens Eilander vijf tot zes procent van de zomervakanties in september en november gevierd. Dit jaar is dat percentage bijna verdubbeld tot 9,5.

Deze zomer werden veel reizigers afgeschrikt door de oorlog in Irak en het uitbreken van de besmettelijke longziekte SARS. Bovendien was de consument door de economisch onzekere tijdenerg afwachtend geworden met het boeken van een zomervakantie. Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) maakte half augustus nog bekend dat het aantal boekingen vier procent achterliep in vergelijking met een jaar eerder.

Volgens de berekeningen van Trendbox zorgt de inhaalslag ervoor dat dit jaar 61 procent van de Nederlanders in de zomer op vakantie gaat. ‘Dat is weliswaar nog steeds een achterstand van twee procentpunten ten opzichte van de 63 procent vakantieparticipatie in 2002. Het is echter wel meer dan de 59 procent, waarvan we eerder deze zomer uitgingen’, aldus Eilander.

Van de ondervraagden is 28 procent van plan in het winterseizoen (tot april) op vakantie te gaan. Volgens Trendbox is dat precies evenveel als een jaar eerder. ‘Wel is duidelijk te zien dat mensen minder op wintersport gaan en steeds meer de zon opzoeken in de donkere maanden.’

Zo kiest twaalf procent van vakantiegangers voor Oostenrijk, terwijl dat in de winter van 2002/2003 nog vijftien procent was. Naar de bestemming Frankrijk reist tien procent, tegen twaalf procent een winter eerder. Bestemmingen in zonnige landen trekken meer mensen: Spanje stijgt van zeven naar twaalf procent, waarvan eenderde naar de Canarische Eilanden gaat.

NFO Trendbox heeft de afgelopen drie weken 3000 Nederlanders over hun vakantieplannen in september en oktober ondervraagd. Het zomerseizoen voor de reiswereld duurt tot 1 november. Doorgaans wordt volgens Eilander vijf tot zes procent van de zomervakanties in september en november gevierd. Dit jaar is dat percentage bijna verdubbeld tot 9,5.

Deze zomer werden veel reizigers afgeschrikt door de oorlog in Irak en het uitbreken van de besmettelijke longziekte SARS. Bovendien was de consument door de economisch onzekere tijdenerg afwachtend geworden met het boeken van een zomervakantie. Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) maakte half augustus nog bekend dat het aantal boekingen vier procent achterliep in vergelijking met een jaar eerder.

Volgens de berekeningen van Trendbox zorgt de inhaalslag ervoor dat dit jaar 61 procent van de Nederlanders in de zomer op vakantie gaat. ‘Dat is weliswaar nog steeds een achterstand van twee procentpunten ten opzichte van de 63 procent vakantieparticipatie in 2002. Het is echter wel meer dan de 59 procent, waarvan we eerder deze zomer uitgingen’, aldus Eilander.

Van de ondervraagden is 28 procent van plan in het winterseizoen (tot april) op vakantie te gaan. Volgens Trendbox is dat precies evenveel als een jaar eerder. ‘Wel is duidelijk te zien dat mensen minder op wintersport gaan en steeds meer de zon opzoeken in de donkere maanden.’

Zo kiest twaalf procent van vakantiegangers voor Oostenrijk, terwijl dat in de winter van 2002/2003 nog vijftien procent was. Naar de bestemming Frankrijk reist tien procent, tegen twaalf procent een winter eerder. Bestemmingen in zonnige landen trekken meer mensen: Spanje stijgt van zeven naar twaalf procent, waarvan eenderde naar de Canarische Eilanden gaat.

Reageer op dit artikel