nieuws

Op ijsstokjes over de oceaan

Horeca

De Atlantische Oceaan oversteken met een drakenschip gemaakt van ijsstokjes. In navolging van de Vikingen. Dat is het plan van recordbreker Robert McDonald uit Emmeloord. Die al eerder het Guinness Book of Records en Snackkoerier (20 oktober 2000) haalde met een van ijsstokjes gebouwde replica van het VOC-schip ‘De Zeven Provinciën’. Dat schip bevatte precies 17.881 ijsstokjes.

Op ijsstokjes over de oceaan

‘Daarvan zijn er 3000 door mijn zoon Robbie jr. en zijn vriendjes op straat gevonden. Hij daagde mij uit daar iets mee te doen. De rest van de stokjes kreeg ik van Ola.’ Het nieuwe project van de in Nederland wonende Amerikaan is een stuk ambitieuzer. In het 15 meter lange Vikingschip dat hij nu bouwt gaan maar liefst 15 miljoen stokjes. Die worden ter beschikking gesteld door Ola en de watervaste lijm komt van lijmfabrikant Bison. En passant bouwt McDonald ook nog een zusterschip. Op halve schaal. ‘Dat blijft achter in Nederland. Zo deden de Noormannen het ook.’

Mei volgend jaar hoopt McDonald uit Urk te vertrekken voor de overtocht naar Key West in Florida. Samen met een team vrijwilligers die bereid zijn de elementen te trotseren. Eerst wordt langs de kust gevaren naar het Deense Ribe. Daarvandaan maakten Noormannen dezelfde tocht zo’n duizend jaar geleden. Via Engeland, De Shetland Eilanden, IJsland en Groenland hoopt de avonturier na drie maanden Amerika te bereiken. Waarom hij het doet? ‘Omdat niemand het tot nu toe heeft gedaan.’

‘Daarvan zijn er 3000 door mijn zoon Robbie jr. en zijn vriendjes op straat gevonden. Hij daagde mij uit daar iets mee te doen. De rest van de stokjes kreeg ik van Ola.’ Het nieuwe project van de in Nederland wonende Amerikaan is een stuk ambitieuzer. In het 15 meter lange Vikingschip dat hij nu bouwt gaan maar liefst 15 miljoen stokjes. Die worden ter beschikking gesteld door Ola en de watervaste lijm komt van lijmfabrikant Bison. En passant bouwt McDonald ook nog een zusterschip. Op halve schaal. ‘Dat blijft achter in Nederland. Zo deden de Noormannen het ook.’

Mei volgend jaar hoopt McDonald uit Urk te vertrekken voor de overtocht naar Key West in Florida. Samen met een team vrijwilligers die bereid zijn de elementen te trotseren. Eerst wordt langs de kust gevaren naar het Deense Ribe. Daarvandaan maakten Noormannen dezelfde tocht zo’n duizend jaar geleden. Via Engeland, De Shetland Eilanden, IJsland en Groenland hoopt de avonturier na drie maanden Amerika te bereiken. Waarom hij het doet? ‘Omdat niemand het tot nu toe heeft gedaan.’

Reageer op dit artikel