Mogelijk dioxine-eenden in Nederland

Duizenden uit Duitsland geïmporteerde eenden zijn wellicht besmet met de kankerverwekkende stof dioxine. Volgens Duitse autoriteiten hebben twee eendenfokkerijen in de deelstaat Nedersaksen 11.800 eenden naar Nederland verkocht die hebben gegeten van besmet diervoer uit de Duitse deelstaat Thüringen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zoekt de zaak nader uit, maar houdt er rekening mee dat het verhaal niet juist is. De verdenking is niet gemeld via het Europese alarm, stelt een woordvoerster. Dit 'rapid alert-systeem' is speciaal bedoeld voor dergelijke meldingen.

Volgens het landbouwministerie van Nedersaksen zijn de eenden in Nederland geslacht en daarna verkocht. Wellicht ligt het vlees van de beesten momenteel in de winkels. Ook is het volgens de Duitsers mogelijk dat het naar andere delen van Europa is geëxporteerd.

De dioxine-besmetting in het meel van een bedrijf uit Thüringen deed vorige week veel stof opwaaien in Nederland. Het meel is via een aantal Nederlandse bedrijven wellicht in veevoer gekomen. Honderden veehouders mogen momenteel hun vee niet laten slachten, omdat nog moet worden uitgezocht of de beesten ook met dioxine zijn besmet.

De VWA maakte vorige week al snel duidelijk dat de hoeveelheid dioxine die in vlees zou kunnen zitten geen gevaar oplevert voor de volksgezondheid. Onderzoek moet een dezer dagen uitwijzen of inderdaad een verhoogde hoeveelheid dioxine in Nederlands voer en vee is terechtgekomen.