Michelin-ster te duur voor Duitse topkok

De Duitse topkok Matthias Dahlinger heeft na zes jaar zijn Michelin-ster opgegeven omdat de ster te veel geld kost om hem te behouden. Dahlinger, die de laatste tien jaar restaurant Eichhalde in Freiburg runt, vindt dat de stress om de ster te behouden en de kosten die het met zich meebrengt, zijn leven en dat van zijn familie ondraaglijk heeft gemaakt.

‘Die ster zorgt voor veel stress’, zegt de 37-jarige chef-kok. ‘Mijn restaurant is erg klein en we hebben geen neveninkomsten uit bijvoorbeeld hotelfaciliteiten. De eisen om een sterrestaurant te zijn, kost te veel geld.’

Dahlinger is niet de eerste chef-kok die een Michelin ster afwijst. In 1999 zagen Marco Pierre White en Nico Landenis het niet zitten een sterrestaurant te runnen. Vorig jaar vroeg de Franse kok Jean-Luc Hatat van restaurant La Chancelière in Montbazon, nabij Tours, zijn ster om te zetten in een Bib Gourmand-vermelding.