Strengere legionella-eisen voor hoteliers

Staatssecretaris Van Geel wil dat eigenaren van risicovolle locaties, zoals hotels, preventieve maatregelen nemen om legionellabesmetting te voorkomen. Dit geldt ook voor ziekenhuizen en zwembaden.

Lage risicovolle Llocaties met een laag risico op besmetting, zoals bedrijvenkappers, scholen, sportaccommodaties en kantoren zullen voortaan buiten de reikwijdte van legionellaregeling vallen. Dit geldt ook voor alle mengwaterinstallaties op dergelijke locaties.

Daarmee volgt staatssecretaris Van Geel het advies op van het Landelijk Overleg Infectieziektebestrijding, waarin onder meer de GGD's deelnemen. Dit staat in een brief die staatssecretaris Van Geel naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Eigenaren van locaties met een hoog risico, zoals ziekenhuizen, zorginstellingen, zwembaden, asielzoekerscentra, gevangenissen, kampeerterreinen, bungalowparken en hotels zijn verplicht om een risicoanalyse uit te voeren en maatregelen te nemen om legionellabacteriën te voorkomen. Ook worden ze verplicht om het leidingwater periodiek op legionellabacteriën te controleren.

Voor de laag risicocategorie, zoals kappers,bedrijven, scholen, kindercentra, wooncomplexen, sportaccommodaties en kantoren, wordt teruggevallen op de in de Waterleidingwet en het Waterleidingbesluit opgenomen algemene plicht voor de eigenaar van de installatie om deugdelijk leidingwater ter beschikking te stellen.

De aangepaste legionellaregeling zal worden opgenomen aangepast in het Wwaterleidingbesluit en voor advies naar de Raad van State worden gezonden. Het Waterleidingbesluit gaat alleen over leidingwater. Andere bronnen van legionellabesmetting, zoals demonstratie van whirlpools tijdens beurzen, verneveling van water in tuincentra, gebruik van proceswater en luchtbehandelingskoelinstallaties vallen buiten de reikwijdte van de Waterleidingwet en behoren tot het beleidsterrein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Legionellabacteriën kunnen ziekteverwekkend en zelfs dodelijk zijn als zij in bepaalde hoeveelheden via kleine waterdeeltjes in de lucht worden ingeademd. Naar aanleiding van de uitbraak van legionella in 1999 in Bovenkarspel is de tijdelijke regeling legionellapreventie opgesteld. Deze regeling verliep op 15 oktober 2002. De tijdelijke regeling legionellapreventie is vorig jaar op verzoek van de Tweede Kkamer geëvalueerd. De resultaten van deze evaluatie en de ervaringen die sinds de inwerkingtreding van de tijdelijke regeling zijn opgedaan, hebben ertoe geleid dat de regels zijn aangepast.