Werknemers massaal aan ijs en koude dranken

De warme zomer heeft het eet- en drinkpatroon van werknemers de afgelopen maanden drastisch veranderd. Koffie, thee en pizza's zijn massaal ingeruild voor grote hoeveelheden ijs en vruchtensappen, water, frisdrank en koelverse producten. Dat blijkt uit een mini-enquête van de Vereniging van Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) onder de aangesloten leden.

Gevraagd naar de effecten van een warm voorjaar en een hete zomer, melden de cateraars van bedrijven, overheden en verzorgingstehuizen dat de ijsjes niet aan te slepen zijn. De verkoop ligt 42 procent hoger dan vorig jaar en heeft een hoogtepunt van 75 procent meerverbruik in de laatste anderhalve maand.

Hoewel het merendeel van de gasten met vakantie is, zijn de invloeden van hitte en droogte opvallend. In gebouwen zonder airconditioning worden verreweg de meeste verfrissingen gebruikt.

Vanaf mei liep de verkoop van koffie en thee met ongeveer twintig procent terug en daalde de pizza-afname met 21 procent. In plaats daarvan worden koelverse producten gekocht, een toename van gemiddeld twintig procent.