nieuws

Drie sterren De Librije: ‘Kippenvel op plaatsen waar ik nooit kippenvel krijg

Horeca

Drie sterren voor De Librije in Zwolle van Jonnie en Thérèse Boer. Omringd door tientallen journalisten, een complete mediagekte, en kameraad Hans van Wolde kon Boer vanmiddag in de grote zaal van het MECC in Maastricht eindelijk toegeven dat Michelin zijn bedrijf een derde ster toekent.

Van Wolde van Beluga in Maastricht gaat van één naar twee sterren. ‘Woensdag kwam Michelin-inspecteur Paul van Craenenbroeck naar Zwolle om het te vertellen. We hebben met de staf champagne gedronken en ze vervolgens een zwijgplicht opgelegd.’

‘Drie sterren, dit is puur, puur, puur. Ik heb kippenvel op plaatsen waar ik nooit kippenvel kan krijgen. Deze drie sterren brengen andere gasten naar mijn restaurant. Ook voor Nederland zijn ze erg belangrijk. Vroeger waren we het uitsmijterland’, zegt Boer gelijk na de bekendmaking. Druk maken over het vast kunnen houden van de ster maakt hij zich niet: ‘Over een paar jaar vraag ik Michelin of ze een vierde ster gaan uitreiken.’

Volgens Michelin slaagt de nieuwe Nederlandse generatie cuisiniers erin om zich te bewijzen. De basis is in de afgelopen decennia gelegd door hun voorgangers’, vindt Michelin. ‘Zonder hun klassieke basis te verloochenen proberen deze jongere chef-koks een eigen identiteit te tonen. Ze zijn wat losser en staan open voor een nieuwe mode, zoals een ijsje van Zeeuwse mosselen (Beluga) of ontlenen hun identiteit aan de keuze voor regionale producten (De Librije).’

Hans van Wolde (Beluga, Maastricht) van is van één naar twee sterren gegaan. ‘Ik ben stomverbaasd. Ik wist van niks, echt helemaal niks. Dit is een bekroning op alle inspanningen’, zegt Van Wolde kort na de bekendmaking. ‘We hebben er keihard voor gewerkt. Soms waren er dagen dat ik ’s ochtends zo verschrikkelijk moe was was, dat ik dacht dat ik het niet zou redden. Maar ja, in dit vak moet je gewoon doorvechten. En nu weet ik ik waarvoor we het allemaal hebben gedaan. In één klap kun je alle nare herinneringen vergeten. Die tweede ster maakt alles goed.’
Jonnie Boer zegt ‘heel blij te zijn voor Hans, want hij maakt privé moeilijke tijden door’. Hij gaat vanavond bij Beluga eten: ‘Ik had van tevoren gezegd dat ik vanavond alleen bij een tweesterrenrestaurant ga eten.’

Van Wolde van Beluga in Maastricht gaat van één naar twee sterren. ‘Woensdag kwam Michelin-inspecteur Paul van Craenenbroeck naar Zwolle om het te vertellen. We hebben met de staf champagne gedronken en ze vervolgens een zwijgplicht opgelegd.’

‘Drie sterren, dit is puur, puur, puur. Ik heb kippenvel op plaatsen waar ik nooit kippenvel kan krijgen. Deze drie sterren brengen andere gasten naar mijn restaurant. Ook voor Nederland zijn ze erg belangrijk. Vroeger waren we het uitsmijterland’, zegt Boer gelijk na de bekendmaking. Druk maken over het vast kunnen houden van de ster maakt hij zich niet: ‘Over een paar jaar vraag ik Michelin of ze een vierde ster gaan uitreiken.’

Volgens Michelin slaagt de nieuwe Nederlandse generatie cuisiniers erin om zich te bewijzen. De basis is in de afgelopen decennia gelegd door hun voorgangers’, vindt Michelin. ‘Zonder hun klassieke basis te verloochenen proberen deze jongere chef-koks een eigen identiteit te tonen. Ze zijn wat losser en staan open voor een nieuwe mode, zoals een ijsje van Zeeuwse mosselen (Beluga) of ontlenen hun identiteit aan de keuze voor regionale producten (De Librije).’

Hans van Wolde (Beluga, Maastricht) van is van één naar twee sterren gegaan. ‘Ik ben stomverbaasd. Ik wist van niks, echt helemaal niks. Dit is een bekroning op alle inspanningen’, zegt Van Wolde kort na de bekendmaking. ‘We hebben er keihard voor gewerkt. Soms waren er dagen dat ik ’s ochtends zo verschrikkelijk moe was was, dat ik dacht dat ik het niet zou redden. Maar ja, in dit vak moet je gewoon doorvechten. En nu weet ik ik waarvoor we het allemaal hebben gedaan. In één klap kun je alle nare herinneringen vergeten. Die tweede ster maakt alles goed.’
Jonnie Boer zegt ‘heel blij te zijn voor Hans, want hij maakt privé moeilijke tijden door’. Hij gaat vanavond bij Beluga eten: ‘Ik had van tevoren gezegd dat ik vanavond alleen bij een tweesterrenrestaurant ga eten.’

Reageer op dit artikel