nieuws

Heineken koopt aandeel in Chinese brouwerij

Horeca

Heineken heeft via zijn gezamenlijke onderneming Heineken Asia Pacific Breweries China (Heineken APB) een belang genomen in de Chinese brouwerij Guangdong Brewery. Heineken APB koopt voor 57 miljoen euro een aandeel van 21 procent in de brouwerij. Heineken draagt daarvan 28,5 miljoen euro bij, zo heeft het concern zojuist bekendgemaakt.

Het resterende bedrag komt grotendeels voor rekening van de partner van Heineken in Azië, het in Singapore gevestigde Fraser & Neave. Heineken noemt Guangdong een van de meest winstgevende brouwerijen in China. Het belangrijkste biertje heet Kingway dat in de provincie Guangdong wordt verkocht, maar ook in Hongkong, Macau en Taiwan.

Heineken kondigde eerder deze maand aan lokaal bier in China te gaan brouwen. Het concern wil zo besparen op transportkosten en hoge invoerrechten. Guangdong kan na ‘kleine investeringen’ het merk Heineken brouwen. Heineken zegt daarnaast te willen profiteren van het distributienetwerk van Guangdong. Guangdong Brewery bezit twee fabrieken in Shenzhen. Het bedrijf heeft plannen om een derde fabriek te bouwen.

Heineken APB koopt de aandelen van GDH, die meerderheid van de aandelen bezit. Dit bedrijf is het investeringsvehikel van de provincie Guangdong. Heineken noemt deze provincie met 85 miljoen inwoners een van de grootste en rijkste regionale biermarkten in China.

Volgens een woordvoerster van Heineken in Amsterdam zette Heineken vorig jaar 400.000 hectoliter Heineken af in China, inclusief Hongkong. Via APB verkocht het bedrijf daarnaast nog eens 1,5 miljoen hectoliter aan lokale merken aan de Chinezen.

Het resterende bedrag komt grotendeels voor rekening van de partner van Heineken in Azië, het in Singapore gevestigde Fraser & Neave. Heineken noemt Guangdong een van de meest winstgevende brouwerijen in China. Het belangrijkste biertje heet Kingway dat in de provincie Guangdong wordt verkocht, maar ook in Hongkong, Macau en Taiwan.

Heineken kondigde eerder deze maand aan lokaal bier in China te gaan brouwen. Het concern wil zo besparen op transportkosten en hoge invoerrechten. Guangdong kan na ‘kleine investeringen’ het merk Heineken brouwen. Heineken zegt daarnaast te willen profiteren van het distributienetwerk van Guangdong. Guangdong Brewery bezit twee fabrieken in Shenzhen. Het bedrijf heeft plannen om een derde fabriek te bouwen.

Heineken APB koopt de aandelen van GDH, die meerderheid van de aandelen bezit. Dit bedrijf is het investeringsvehikel van de provincie Guangdong. Heineken noemt deze provincie met 85 miljoen inwoners een van de grootste en rijkste regionale biermarkten in China.

Volgens een woordvoerster van Heineken in Amsterdam zette Heineken vorig jaar 400.000 hectoliter Heineken af in China, inclusief Hongkong. Via APB verkocht het bedrijf daarnaast nog eens 1,5 miljoen hectoliter aan lokale merken aan de Chinezen.

Reageer op dit artikel