nieuws

Hongaren hinderen Heineken bij overname

Horeca

Een klein aantal Hongaarse aandeelhouders probeert te voorkomen dat Heineken de brouwerij Brau Union Hungaria volledig in handen krijgt. Ze hebben een kort geding aangespannen tegen de Hongaarse beursautoriteiten om hun toestemming voor de transactie ongedaan te maken. De aandeelhouders vinden het bod van Heineken te laag, zei een woordvoerster van de Nederlandse brouwer vrijdag.

De transactie maakt deel uit van de overname van de Oostenrijkse brouwer BBAG (Österreichische Brau-Beteiligungs-Aktiengesellschaft) door Heineken. BBAG heeft al 85 procent van Brau Union Hungaria in handen. Heineken wil de overige 15 procent kopen.

De Nederlandse brouwer heeft 12.273 forint (ruim 46 euro) per aandeel geboden. Vergeleken met de gemiddelde koers over 2002 betekent dit een premie van 188 procent. Heineken kan de resterende aandelen van Brau niet kopen zolang het kort geding loopt. De Nederlanders verwachten niet dat het bod in gevaar komt door de rechtszaak. ‘Wij denken niet dat de toestemming van de beursautoriteiten voor de overname wordt teruggedraaid’, zei de woordvoerster. De juridische procedure heeft helemaal geen invloed op de overname van BBAG.

De boze aandeelhouders hebben Hongaren opgeroepen geen Heineken-bier meer te kopen. Het concern heeft volgens de zegsvrouw echter niets gemerkt van een boycot.

De transactie maakt deel uit van de overname van de Oostenrijkse brouwer BBAG (Österreichische Brau-Beteiligungs-Aktiengesellschaft) door Heineken. BBAG heeft al 85 procent van Brau Union Hungaria in handen. Heineken wil de overige 15 procent kopen.

De Nederlandse brouwer heeft 12.273 forint (ruim 46 euro) per aandeel geboden. Vergeleken met de gemiddelde koers over 2002 betekent dit een premie van 188 procent. Heineken kan de resterende aandelen van Brau niet kopen zolang het kort geding loopt. De Nederlanders verwachten niet dat het bod in gevaar komt door de rechtszaak. ‘Wij denken niet dat de toestemming van de beursautoriteiten voor de overname wordt teruggedraaid’, zei de woordvoerster. De juridische procedure heeft helemaal geen invloed op de overname van BBAG.

De boze aandeelhouders hebben Hongaren opgeroepen geen Heineken-bier meer te kopen. Het concern heeft volgens de zegsvrouw echter niets gemerkt van een boycot.

Reageer op dit artikel