nieuws

‘Nederland spil in Parmalat-schandaal

Horeca

Nederland is een spil in de financiering van het wankelende Italiaanse zuivelconcern Parmalat. Een groot deel van de miljardenschuld van Parmalat blijkt te zijn opgebouwd via Nederlandse dochterbedrijven. Dat meldt het magazine FEM Business op basis van eigen onderzoek.

De financiële constructie blijkt uit gegevens van de Rotterdamse Kamer van Koophandel en rapportages van het concern. Uit het onderzoek blijkt dat drie Nederlandse Parmalat-dochters voor honderden miljoenen, wellicht zelfs enkele miljarden euro, hebben geleend. Het betreft de vennootschappen Parmalat Netherlands bv, Parmalat Finance Corporation bv en Parmalat Capital Netherlands bv. Deze Parmalat-dochters zijn geen productiebedrijven, maar richten zich uitsluitend op financieringen. Zij maken deel uit van een wirwar van tientallen tussenholdings over de hele wereld waarmee de top van concern miljarden heeft weggesluisd.
Uit financiële rapportages van Parmalat zelf blijkt dat vooral Parmalat Finance Corporation bv op grote schaal geld aantrok. De onderneming leende via obligaties een bedrag dat kan oplopen tot bijna vier miljard euro.

Reageer op dit artikel