nieuws

Tegenstrijdige regels worden aangepakt

Horeca

Ondernemers hebben bij het inmiddels gesloten meldpunt Tegenstrijdige Regels van het ministerie van Economische Zaken achthonderd gevallen van onwerkbare situaties gemeld. Staatssecretaris Van Gennip wil die wegwerken door werkgroepen van onder meer overheid, inspecties, brandweer en gemeenten met elkaar aan tafel te laten zitten om ze op te lossen.

Donderdag werden overeenkomsten gesloten om met zulke werkgroepen aan de slag te gaan in de sectoren bouw, metaal, horeca, recreatie en voedseldetailhandel. Een voorbeeld van tegenstrijdige regels is de vloer in keukens van de horeca, die volgens de regels over arbeidsomstandigheden stroef moet zijn om uitglijden te voorkomen, maar volgens de Keuringsdienst van Waren juist glad om de vloer goed te kunnen reinigen.

Uit de rapportage over het meldpunt Tegenstrijdige Regels, die donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat 519 bruikbare meldingen binnenkwamen, die goed waren voor 784 knelpunten. Veel van de knelpunten hebben te maken met arbeidsomstandigheden en brandveiligheid. Zo komt het voor dat de brandweer eist dat de deur van een café naar buiten opengaat, maar dat de gemeente niet wil dat de deur op de openbare weg uitkomt.

Donderdag werden overeenkomsten gesloten om met zulke werkgroepen aan de slag te gaan in de sectoren bouw, metaal, horeca, recreatie en voedseldetailhandel. Een voorbeeld van tegenstrijdige regels is de vloer in keukens van de horeca, die volgens de regels over arbeidsomstandigheden stroef moet zijn om uitglijden te voorkomen, maar volgens de Keuringsdienst van Waren juist glad om de vloer goed te kunnen reinigen.

Uit de rapportage over het meldpunt Tegenstrijdige Regels, die donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat 519 bruikbare meldingen binnenkwamen, die goed waren voor 784 knelpunten. Veel van de knelpunten hebben te maken met arbeidsomstandigheden en brandveiligheid. Zo komt het voor dat de brandweer eist dat de deur van een café naar buiten opengaat, maar dat de gemeente niet wil dat de deur op de openbare weg uitkomt.

Reageer op dit artikel