nieuws

TRN: zo goed als nulgroei voor de reisbranche

Horeca

Voor de Nederlandse reisbranche breekt een tijd van stabilisatie en bezinning aan. Dit zei directeur H. van Driem van Toerisme Recreatie Nederland (TRN) dinsdag op de vakdag van de Vakantiebeurs in Utrecht, die woensdag voor het publiek opengaat. ‘De groei zal nul zijn dit jaar of het wordt een heel klein plusje.

Volgens de directeur van de organisatie voor de toerisme- en recreatiebranche zal de komende tijd een ‘uitsorteereffect’ optreden in de sector. Van Driem verwacht dat circa twee procent van de hotels, restaurants en bungalowparken moeilijk het hoofd boven water kan houden door de kritische en zuinig geworden consument.

‘De consument koopt heel bewust in en wil kwaliteit voor zijn geld. Enkele jaren geleden zijn heel veel bedrijven begonnen op het hoogtepunt van de economie, toen de markt werd overvraagd. De luxe restaurants, hotels en bungalowparken, die gewend zijn een matige kwaliteit voor een hoge prijs te leveren, worden uitgewied’, aldus Van Driem.

De TRN-directeur noemt zichzelf gematigd optimistisch over 2004. ‘De consument krijgt langzaam wel wat vertrouwen in een herstel van de economie. De bodem lijkt bereikt, maar de economie in Nederland is nog de slechtst draaiende van Europa. Nederlanders doen misschien pas in de loop van het jaar hun portemonnee heel voorzichtig wat meer open en blijven heel bewust inkopen.’

Volgens de directeur van de organisatie voor de toerisme- en recreatiebranche zal de komende tijd een ‘uitsorteereffect’ optreden in de sector. Van Driem verwacht dat circa twee procent van de hotels, restaurants en bungalowparken moeilijk het hoofd boven water kan houden door de kritische en zuinig geworden consument.

‘De consument koopt heel bewust in en wil kwaliteit voor zijn geld. Enkele jaren geleden zijn heel veel bedrijven begonnen op het hoogtepunt van de economie, toen de markt werd overvraagd. De luxe restaurants, hotels en bungalowparken, die gewend zijn een matige kwaliteit voor een hoge prijs te leveren, worden uitgewied’, aldus Van Driem.

De TRN-directeur noemt zichzelf gematigd optimistisch over 2004. ‘De consument krijgt langzaam wel wat vertrouwen in een herstel van de economie. De bodem lijkt bereikt, maar de economie in Nederland is nog de slechtst draaiende van Europa. Nederlanders doen misschien pas in de loop van het jaar hun portemonnee heel voorzichtig wat meer open en blijven heel bewust inkopen.’

Reageer op dit artikel