nieuws

De Geus: ‘Seizoenwerkloze wordt duurder

Horeca

Werkgevers die veel mensen met een kortlopend arbeidscontract in dienst hebben, moeten meer WW-premie gaan betalen. Het kabinet wil die maatregel vanaf 1 januari volgend jaar invoeren. Het gaat om bedrijven in de horeca, de agrarische sector, de bouw, schildersbedrijven en culturele instellingen.

In een notitie van minister De Geus (Sociale Zaken) staat dat het in de praktijk vaak voorkomt dat werknemers jaar in jaar uit voor bijvoorbeeld negen maanden in dienst worden genomen en de resterende drie maanden een uitkering krijgen.

Uit onderzoek van het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat 5,6 procent van alle WW-uitkeringen wordt toegekend bij steeds terugkerende (seizoen)werkloosheid. Jaarlijks gaat het om 14.000 gevallen met een gemiddelde werkloosheid van vijftien weken.

Minister De Geus denkt ook aan het straffen van de werknemers die voortdurend op deze manier werkloos worden. Voor hen moet het moeilijker worden om een uitkering te krijgen.

MKB Nederland noemt het voorstel van De Geus `aanvaardbaar`. Wel vindt de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf dat een hogere premie alleen mag worden geheven als aangetoond kan worden dat de werkgevers zelf invloed kunnen uitoefenen op de zogeheten cyclische werkloosheid. ‘Een strandtenthouder moet van veel gemeentes verplicht op 1 oktober de deuren sluiten. Die kan er dus niets aan doen’, zei de woordvoerster van MKB-Nederland.

De Geus heeft vrijdag aan de Sociaal-Economische Raad (SER) officieel advies gevraagd over de toekomst van de WW. Daarbij gaat het niet alleen over hogere drempels, maar ook over het mogelijk verder korten van de rechten. Premier Balkenende kondigde vrijdag aan dat het advies uiterlijk in juni 2004 klaar moet zijn. Snijden in de hoogte en de duur van de WW ligt gevoelig. Regeringspartij VVD wil de maximale duur van de WW verkorten van vijf naar twee jaar. Het CDA voelt daar niets voor.

Om uit de impasse te raken is vorig jaar besloten eerst de SER er eens over te laten nadenken. De raad bekijkt bijvoorbeeld ook een systeem van een `spaar-WW`, waarbij werknemers zelf sparen om het risico op werkloosheid af te dekken. Volgens De Geus betekent het vragen van advies echter niet dat er ook per se iets gaat veranderen. ‘Het kabinet heeft geen concrete plannen’, zei hij vrijdagmiddag.

In een notitie van minister De Geus (Sociale Zaken) staat dat het in de praktijk vaak voorkomt dat werknemers jaar in jaar uit voor bijvoorbeeld negen maanden in dienst worden genomen en de resterende drie maanden een uitkering krijgen.

Uit onderzoek van het Uitkeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat 5,6 procent van alle WW-uitkeringen wordt toegekend bij steeds terugkerende (seizoen)werkloosheid. Jaarlijks gaat het om 14.000 gevallen met een gemiddelde werkloosheid van vijftien weken.

Minister De Geus denkt ook aan het straffen van de werknemers die voortdurend op deze manier werkloos worden. Voor hen moet het moeilijker worden om een uitkering te krijgen.

MKB Nederland noemt het voorstel van De Geus `aanvaardbaar`. Wel vindt de organisatie voor het midden- en kleinbedrijf dat een hogere premie alleen mag worden geheven als aangetoond kan worden dat de werkgevers zelf invloed kunnen uitoefenen op de zogeheten cyclische werkloosheid. ‘Een strandtenthouder moet van veel gemeentes verplicht op 1 oktober de deuren sluiten. Die kan er dus niets aan doen’, zei de woordvoerster van MKB-Nederland.

De Geus heeft vrijdag aan de Sociaal-Economische Raad (SER) officieel advies gevraagd over de toekomst van de WW. Daarbij gaat het niet alleen over hogere drempels, maar ook over het mogelijk verder korten van de rechten. Premier Balkenende kondigde vrijdag aan dat het advies uiterlijk in juni 2004 klaar moet zijn. Snijden in de hoogte en de duur van de WW ligt gevoelig. Regeringspartij VVD wil de maximale duur van de WW verkorten van vijf naar twee jaar. Het CDA voelt daar niets voor.

Om uit de impasse te raken is vorig jaar besloten eerst de SER er eens over te laten nadenken. De raad bekijkt bijvoorbeeld ook een systeem van een `spaar-WW`, waarbij werknemers zelf sparen om het risico op werkloosheid af te dekken. Volgens De Geus betekent het vragen van advies echter niet dat er ook per se iets gaat veranderen. ‘Het kabinet heeft geen concrete plannen’, zei hij vrijdagmiddag.

Reageer op dit artikel