nieuws

De oesterbar was ‘bodemloze put

Horeca

En weer lijkt een horecabedrijf in een pand van horecamagnaat Sjoerd Kooistra het loodje te leggen. Sinds zondag zit restaurant De Oesterbar aan het Leidseplein in Amsterdam op slot. Het bedrijf zou al geruime tijd grote verliezen lijden.

‘Een bodemloze put’, zegt een personeelslid, dat niet met naam genoemd wil worden.Ondanks een bezetting die volgens insiders nog altijd prima was, leed ook De Oesterbar – met z’n 65 jaar een begrip in de hoofdstad – onder de algehele misère in de horeca. De zaak draaide met flinke verliezen. Een reorganisatie moest vorig jaar het tij keren, maar het pakte anders uit. Tien werknemers voor wie ontslag was aangevraagd, stapten naar de rechter. Het Centrum Werk en Inkomen (CWI) weigert sindsdien ontslag te verlenen. ‘Het bedrijf blijft daardoor zitten met onverantwoord hoge personeelskosten, die niet konden worden terugverdiend.’

Er speelt nog iets. Volgens het personeelslid met wie Misset Horeca sprak, is er sprake van achterstallig onderhoud. Het pand zou van top tot teen onder het mes moeten. Door zo’n verbouwing loop je over een lange periode inkomsten mis. Intussen gaan de kosten gewoon door. De enige logische uitweg lijkt dan sluiting en uiteindelijk een faillissement. ‘Ik denk dat Kooistra daarop heeft aangestuurd.’ Sjoerd Kooistra was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

‘Een bodemloze put’, zegt een personeelslid, dat niet met naam genoemd wil worden.Ondanks een bezetting die volgens insiders nog altijd prima was, leed ook De Oesterbar – met z’n 65 jaar een begrip in de hoofdstad – onder de algehele misère in de horeca. De zaak draaide met flinke verliezen. Een reorganisatie moest vorig jaar het tij keren, maar het pakte anders uit. Tien werknemers voor wie ontslag was aangevraagd, stapten naar de rechter. Het Centrum Werk en Inkomen (CWI) weigert sindsdien ontslag te verlenen. ‘Het bedrijf blijft daardoor zitten met onverantwoord hoge personeelskosten, die niet konden worden terugverdiend.’

Er speelt nog iets. Volgens het personeelslid met wie Misset Horeca sprak, is er sprake van achterstallig onderhoud. Het pand zou van top tot teen onder het mes moeten. Door zo’n verbouwing loop je over een lange periode inkomsten mis. Intussen gaan de kosten gewoon door. De enige logische uitweg lijkt dan sluiting en uiteindelijk een faillissement. ‘Ik denk dat Kooistra daarop heeft aangestuurd.’ Sjoerd Kooistra was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel