nieuws

Evenement voor dove en horende feestvierders

Horeca

Dove, slechthorende en horende jongeren kunnen 27 maart allemaal terecht voor een feestje in poppodium 013 in Tilburg. Daar heeft dan het evenement Sense plaats waar trillende dansvloeren, muziekgebarentolken en een ‘aromajockey’ ervoor moeten zorgen dat al deze doelgroepen aan hun trekken komen.

De muziekgebarentolken zetten muziek om in gebaar en videojockeys projecteren speciale beelden die de muziek ondersteunen. De aromajockey verspreidt geuren door de zaal die de sfeer van de muziek moeten aangeven. Op de dansvloer wordt een extra laag aangebracht met daaronder een zogenoemde ‘butt-kicker’ die de trillingen van de muziek versterkt.

In een aparte ruimte draait de Stille Disco, bekend van theaterfestival De Parade en Lowlands. In die danszaal dragen de horende dansers een koptelefoon waardoor alleen zij muziek kunnen horen en daarop dansen. Op die manier kunnen horende mensen, die argeloos de zaal binnenlopen, meemaken wat doven ervaren als zij een disco binnengaan.

De barkeepers dragen die avond shirts met afbeeldingen van drankjes. De bezoekers kunnen dan aanwijzen wat ze willen drinken, iets wat zowel voor doven als horenden handig is.

Sense is een vervolg op het evenement Deaf Valley, dat vorig jaar in Nighttown Rotterdam werd gehouden. Alleen richtte dat feest zich voornamelijk op doven en slechthorenden en behoren nu ook horenden tot de doelgroep. Ook is de komst van de aromajockey nieuw en is het evenement twee keer zo groot.

Organisator R. Ligtenberg hoopt dat Sense het begin van ‘een nieuwe manier van uitgaan’ gaat inluiden. In de Amsterdamse Melkweg is al een soortgelijk evenement gepland en als het blijft aanslaan hoopt hij op termijn voor een eigen pand voor dergelijke feesten.

Reageer op dit artikel