nieuws

Geen kroegurbanisatie merkbaar in Noord-Nederland

Horeca

Een kwart van de cafés op het platteland in Friesland staat te koop, terwijl in de Friese hoofdstad nieuwe horecabedrijven als paddestoelen uit de grond schieten. Een regionale Friese uitgave bracht het deze week nog eens onder de aandacht. ‘Wij merken daar niet veel van hoor’, ontkracht makelaar Richard Wubbolt de berichtgeving.

Wubbolt van het gelijknamige makelaarskantoor in Winsum merkt niets van ‘kroegurbanisatie’ in Noord-Nederland. Wel valt hem op dat kleine horecabedrijven op het platteland het steeds moeilijker krijgen. ‘Een dorpscafé is tegenwoordig alleen nog levensvatbaar wanneer er een zaal bij is voor feesten en partijen. Of in een dorp met minimaal vijfduizend inwoners. Het liefst met een cafetaria erbij. Veel dorpscafés hebben deze faciliteiten niet en dreigen daardoor uit te sterven’, aldus Wubbolt op de Horesca.

De oorzaak van het alsmaar minder worden van dorpscafés is voor Willem Stelling van makelaarsorganisatie VMH duidelijk. ‘Paracommercie’, stelt Stelling. ‘Dat is de doodsteek voor dorpscafés. Je kunt gewoonweg niet opboksen tegen gesubsidieerde gelegenheden zoals kantines en dorpshuizen.’

Wubbolt van het gelijknamige makelaarskantoor in Winsum merkt niets van ‘kroegurbanisatie’ in Noord-Nederland. Wel valt hem op dat kleine horecabedrijven op het platteland het steeds moeilijker krijgen. ‘Een dorpscafé is tegenwoordig alleen nog levensvatbaar wanneer er een zaal bij is voor feesten en partijen. Of in een dorp met minimaal vijfduizend inwoners. Het liefst met een cafetaria erbij. Veel dorpscafés hebben deze faciliteiten niet en dreigen daardoor uit te sterven’, aldus Wubbolt op de Horesca.

De oorzaak van het alsmaar minder worden van dorpscafés is voor Willem Stelling van makelaarsorganisatie VMH duidelijk. ‘Paracommercie’, stelt Stelling. ‘Dat is de doodsteek voor dorpscafés. Je kunt gewoonweg niet opboksen tegen gesubsidieerde gelegenheden zoals kantines en dorpshuizen.’

Reageer op dit artikel