nieuws

Grolsch houdt winst op zelfde niveau

Horeca

Bierbrouwer Grolsch heeft vorig jaar een winst behaald van 30,4 miljoen euro, exclusief een eenmalige bate van 7,9 miljoen euro. Dat is een fractie meer dan de 30,1 miljoen euro in 2002. De uiteindelijke nettowinst kwam uit op 38,3 miljoen euro dankzij de bate doordat oude brouwerijen in Groenlo en Enschede-Noord meer opleverden dan verwacht. Grolsch opent in april officieel zijn nieuwe brouwerij.

De omzet steeg met 1,7 procent tot 301,4 miljoen euro. De Enschedese brouwer liet woensdag bij de publicatie van de cijfers weten dat vorig jaar wereldwijd een recordhoeveelheid Grolsch-bier is gedronken van 3,2 miljoen hectoliter.

Voor dit jaar bepaalt de nieuwe brouwerij voor een belangrijk deel de resultaten van Grolsch. De bierbrouwer zal nog eens 60 miljoen euro investeren in de productielocatie. De afschrijvingen in verband met de ingebruikname zullen ook toenemen, waardoor Grolsch voor 2004 een daling van de winst verwacht van 20 tot 30 procent. Uitgangspunt daarbij is het winstcijfer van 30,1 miljoen euro. Na dit jaar rekent Grolsch weer op winstgroei, omdat het bedrijf dan kan profiteren van de betere efficiëntie van de nieuwe brouwerij.

De omzetstijging van 1,7 procent schrijft Grolsch toe aan stijgende volumes in Groot-Brittannië en andere buitenlandse markten. Ook prijsverhogingen in Nederland en op andere exportmarkten stuwden de omzet. Een negatieve invloed ging uit van de goedkopere dollar.

Grolsch constateert een krimp van de Nederlandse biermarkt, maar de brouwer merkt daarbij op dat hij het eigen marktaandeel heeft weten te handhaven. Ook voor 2004 gaat Grolsch uit van een stabiel marktaandeel. De groei moet vooral uit het buitenland komen. Als het om inkomsten gaat, is de situatie onzeker, vindt Grolsch. De brouwer constateert een hevige concurrentie op de bier- en drankenmarkt en prijzenslagen in de supermarkten, waardoor marges onder druk komen te staan.

Reageer op dit artikel