nieuws

Kip van de kaart in Hanoi

Horeca

Hotel- en restaurantketens in Thailand en Vietnam nemen maatregelen tegen de verspreiding van de vogelgriep. Kip verdwijnt in steeds meer bedrijven van de kaart, hotels krijgen meer en meer annuleringen. Kiprestaurants bij ons doen nog steeds prima zaken.

Terwijl in Thailand, Vietnam, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Hongkong en China miljoenen kippen, eenden en ander gevogelte worden afgemaakt, nemen ook internationale hotel- en restaurantketens in de regio hun voorzorgsmaatregelen. In Vietnam zijn de restaurants van Kentucky Fried Chicken (KFC) vorige week een paar dagen gesloten geweest. Inmiddels zijn ze weer open, met een gewijzigde menukaart: kip heeft plaats gemaakt voor vissticks, hotdogs en spaghetti. KFC verwacht dat de schade in de miljoenen zal lopen. Onduidelijk is of de keten wereldwijd de menu’s zal aanpassen. Op de site www.kfc.com probeert het bedrijf klanten gerust te stellen dat de producten in haar restaurants veilig zijn.

Kentucky Fried Chicken heeft negentien restaurants in Nederland. Op het hoofdkantoor in Amsterdam willen medewerkers niet ingaan op vragen van de media. De officiële woordvoerder zit in Antwerpen en neemt de telefoon niet op. Wat de grote bazen niet kunnen vertellen, kan een gewone medewerker van KFC in Den Haag wél. ‘Bij ons zijn nog gewoon lekkere kippetjes te krijgen.’
Het succesvolle concept Juffrouw Tok, met vestigingen in onder meer Ede en Zeddam, merkt niets van de angst voor vogelgriep. ‘We zitten bomvol’, meldt Erik Mulder, kok in het Tok-restaurant in Ede. Bij Juffrouw Tok werken ze hoofdzakelijk met Nederlandse kippen.

Annuleringen
De hotelindustrie wordt intussen geconfronteerd met annuleringen van toeristische groepen. Henk Meyknecht, columnist van Misset Horeca en general manager van het Marco Polo Omni Saigon Hotel in Vietnam, heeft begin deze week tot een reeks maatregelen besloten. Er worden geen kipproducten meer verwerkt in de keuken, kipgerechten zijn geschrapt. Ook eieren zijn taboe.

Koks in de meeste internationale hotels werken alleen nog met gepasteuriseerd eipoeder, geïmporteerd uit Australië. Het Omni Saigon zet een streep door het Vietnam Food Festival eind deze maand in Taiwan. Meyknecht: ‘We vinden het niet gepast om nu met dergelijke promotie naar buiten te treden.’
Ook steeds meer zakelijke conferenties in Vietnam en Thailand worden geannuleerd.

Terwijl in Thailand, Vietnam, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Hongkong en China miljoenen kippen, eenden en ander gevogelte worden afgemaakt, nemen ook internationale hotel- en restaurantketens in de regio hun voorzorgsmaatregelen. In Vietnam zijn de restaurants van Kentucky Fried Chicken (KFC) vorige week een paar dagen gesloten geweest. Inmiddels zijn ze weer open, met een gewijzigde menukaart: kip heeft plaats gemaakt voor vissticks, hotdogs en spaghetti. KFC verwacht dat de schade in de miljoenen zal lopen. Onduidelijk is of de keten wereldwijd de menu’s zal aanpassen. Op de site www.kfc.com probeert het bedrijf klanten gerust te stellen dat de producten in haar restaurants veilig zijn.

Kentucky Fried Chicken heeft negentien restaurants in Nederland. Op het hoofdkantoor in Amsterdam willen medewerkers niet ingaan op vragen van de media. De officiële woordvoerder zit in Antwerpen en neemt de telefoon niet op. Wat de grote bazen niet kunnen vertellen, kan een gewone medewerker van KFC in Den Haag wél. ‘Bij ons zijn nog gewoon lekkere kippetjes te krijgen.’
Het succesvolle concept Juffrouw Tok, met vestigingen in onder meer Ede en Zeddam, merkt niets van de angst voor vogelgriep. ‘We zitten bomvol’, meldt Erik Mulder, kok in het Tok-restaurant in Ede. Bij Juffrouw Tok werken ze hoofdzakelijk met Nederlandse kippen.

Annuleringen
De hotelindustrie wordt intussen geconfronteerd met annuleringen van toeristische groepen. Henk Meyknecht, columnist van Misset Horeca en general manager van het Marco Polo Omni Saigon Hotel in Vietnam, heeft begin deze week tot een reeks maatregelen besloten. Er worden geen kipproducten meer verwerkt in de keuken, kipgerechten zijn geschrapt. Ook eieren zijn taboe.

Koks in de meeste internationale hotels werken alleen nog met gepasteuriseerd eipoeder, geïmporteerd uit Australië. Het Omni Saigon zet een streep door het Vietnam Food Festival eind deze maand in Taiwan. Meyknecht: ‘We vinden het niet gepast om nu met dergelijke promotie naar buiten te treden.’
Ook steeds meer zakelijke conferenties in Vietnam en Thailand worden geannuleerd.

Reageer op dit artikel