nieuws

‘Kroegbaas ook bestraffen bij drankongeluk

Horeca

Kroegbazen die te veel alcohol hebben geschonken aan klanten die daarna in hun auto een ongeval veroorzaken, kunnen zelf ook strafrechtelijk worden vervolgd. Zware schuld aan dood in het verkeer kan de ondernemers ten laste worden gelegd, aldus professor Y. Buruma, hoogleraar straf- en procesrecht zaterdag in De Telegraaf.

Als een officier van justitie aannemelijk kan maken dat de barkeeper wist dat de drinker in zijn auto zou gaan stappen, heeft hij binnen de huidige wetgeving genoeg opties om de zaak bij de strafrechter aanhangig te maken. Aldus professor Buruma van de katholieke Universiteit Nijmegen in het Bierblad. Hij reageert met zijn uitspraken op een rechtszaak in Frankrijk, waarin een echtpaar terecht staat voor dood door schuld omdat ze na een diner hun tafelgenoot beschonken in de auto lieten stappen. De automobilist joeg hiermee niet alleen zichzelf de dood in, maar ook het hele gezin in de auto die hij ramde.

Buruma denkt dat als het echtpaar wordt veroordeeld, dit voor een Nederlandse officier van justitie een impuls zijn om een dergelijke zaak te beginnen tegen kroegbazen. Het landelijk parket van het openbaar ministerie in Den Haag zegt echter nog niet zover te zijn. ‘Maar jurisprudentie over dergelijke onderwerpen is natuurlijk interessant’, aldus een zegsman. Hij wijst erop dat het Nederlandse strafrecht primair de verantwoordelijkheid legt bij het individu dat de wet overtreedt.

Als een officier van justitie aannemelijk kan maken dat de barkeeper wist dat de drinker in zijn auto zou gaan stappen, heeft hij binnen de huidige wetgeving genoeg opties om de zaak bij de strafrechter aanhangig te maken. Aldus professor Buruma van de katholieke Universiteit Nijmegen in het Bierblad. Hij reageert met zijn uitspraken op een rechtszaak in Frankrijk, waarin een echtpaar terecht staat voor dood door schuld omdat ze na een diner hun tafelgenoot beschonken in de auto lieten stappen. De automobilist joeg hiermee niet alleen zichzelf de dood in, maar ook het hele gezin in de auto die hij ramde.

Buruma denkt dat als het echtpaar wordt veroordeeld, dit voor een Nederlandse officier van justitie een impuls zijn om een dergelijke zaak te beginnen tegen kroegbazen. Het landelijk parket van het openbaar ministerie in Den Haag zegt echter nog niet zover te zijn. ‘Maar jurisprudentie over dergelijke onderwerpen is natuurlijk interessant’, aldus een zegsman. Hij wijst erop dat het Nederlandse strafrecht primair de verantwoordelijkheid legt bij het individu dat de wet overtreedt.

Reageer op dit artikel