nieuws

Oetker neemt brouwer Brau und Brunnen over

Horeca

Opnieuw gaat een Duitse brouwerij over in andere handen. Het Duitse levensmiddelenconcern Dr Oetker wordt de nieuwe eigenaar van Brau und Brunnen. De HypoVereinsbank (HVB) verkoopt zijn meerderheidsbelang van 62 procent voor 220 miljoen euro aan Oetker.

Met de overname wordt Oetker de grootste bierproducent van Duitsland, waar de biermarkt met meer dan 1200 brouwerijen erg versnipperd is. Een andere grote brouwer, Holsten, werd vorige maand verkocht aan het Deense concern Carlsberg. Brau und Brunnen brouwt onder meer bier van de merken Jever, Berliner Pilsner en Sion Kölsch.

Oetker probeert ook de overige aandelen van Brau und Brunnen te kopen. Het heeft een bod gedaan van 80 euro per aandeel, zeven procent meer dan de slotstand van donderdag op de Duitse effectenbeurs. Het levensmiddelenconcern is al eigenaar van brouwerij Radeberger. In Nederland is Oetker vooral bekend van zijn toetjes en pizza’s.

Van HVB was al bekend dat het van Brau und Brunnen afwilde. De bank voerde daarover vorig jaar onderhandelingen met de Amerikaanse investeringsmaatschappij One Equity Partners, maar die mislukten. Vervolgens kwam andere gegadigden in beeld, waaronder Oetker. Brau und Brunnen verwacht dit jaar een bedrijfsresultaat van meer dan 20 miljoen euro. De Duitse mededingingsautoriteiten moeten zich nog buigen over de overname.

Tot nu toe was het Belgische Interbrew de grootste bierproducent van Duitsland. Het land is een van grootste biermarkten in Europa, al drinken de Duitsers de laatste jaren wel minder. Alleen in Tsjechië en Ierland wordt per hoofd van de bevolking meer bier gedronken.

Met de overname wordt Oetker de grootste bierproducent van Duitsland, waar de biermarkt met meer dan 1200 brouwerijen erg versnipperd is. Een andere grote brouwer, Holsten, werd vorige maand verkocht aan het Deense concern Carlsberg. Brau und Brunnen brouwt onder meer bier van de merken Jever, Berliner Pilsner en Sion Kölsch.

Oetker probeert ook de overige aandelen van Brau und Brunnen te kopen. Het heeft een bod gedaan van 80 euro per aandeel, zeven procent meer dan de slotstand van donderdag op de Duitse effectenbeurs. Het levensmiddelenconcern is al eigenaar van brouwerij Radeberger. In Nederland is Oetker vooral bekend van zijn toetjes en pizza’s.

Van HVB was al bekend dat het van Brau und Brunnen afwilde. De bank voerde daarover vorig jaar onderhandelingen met de Amerikaanse investeringsmaatschappij One Equity Partners, maar die mislukten. Vervolgens kwam andere gegadigden in beeld, waaronder Oetker. Brau und Brunnen verwacht dit jaar een bedrijfsresultaat van meer dan 20 miljoen euro. De Duitse mededingingsautoriteiten moeten zich nog buigen over de overname.

Tot nu toe was het Belgische Interbrew de grootste bierproducent van Duitsland. Het land is een van grootste biermarkten in Europa, al drinken de Duitsers de laatste jaren wel minder. Alleen in Tsjechië en Ierland wordt per hoofd van de bevolking meer bier gedronken.

Reageer op dit artikel