Een biertje? Koffie met appelgebak? De gast die deze zomer op het terras neerstrijkt zal er waarschijnlijk meer voor moeten betalen dan in 2003. Gemeenten hebben het terras ontdekt als melkkoe. Gemiddeld stegen de lasten met 12 ½ procent. Uitschieter is Rijswijk. Kostte het aanvragen van een terrasvergunning hier in 2003 nog 7,60, dit jaar dient er 95,- betaald te worden. Een stijging van 1150 procent! Ook gemeenten als Moerdijk (van 13,61 naar 70 = + 400 procent) en Breda (van 100 naar 200 = + 100 procent ) laten de kosten fors stijgen.
Een vergunning is vaak niet de grootste kostenpost voor de horecaondernemer. In de meeste gevallen is precario verschuldigd om het terras buiten te mogen zetten. Ook deze tarieven zijn opgeschroefd. Zo verhoogde Zwolle de prijs voor een m2 terras van 1,26 naar 4,50 ( + 281 procent), ging Zutphen van 2,50 naar 5,47 ( + 118,8 procent), Maastricht van 4,58 naar 9,39 (+ 105 procent) en Vlieland van 14,87 naar 30 (+ 101,7 procent).
Eén van de duurste gemeenten is Bergen op Zoom waar de m2 prijs steeg naar 45,06. Een plus van 21,5 procent vergeleken 2003. Hier kost het de ondernemer omgerekend dik 1200,- om een half jaar lang een terrasje van 25m2 te mogen exploiteren. In Muiden ( 3375,-) en Amsterdam ( 2021,20) liggen deze tarieven het hoogst. De duurste terrasprovincie is Noord Holland, gevolgd door Zeeland en Overijssel met gemiddelde terraslasten van respectievelijk 847,- 783,- en 712,-.
Voor het terrassenonderzoek van Misset Horeca werden meer dan honderd Nederlandse gemeenten benaderd door AQ Services. 87 gaven antwoord op de telefonische vragenlijst.