nieuws

Salon Culinair 2004 op Horesca levert in

Horeca

De kans is zeer groot dat Salon Culinair volgend jaar weer plaatsvindt in een aparte hal van de Prins Bernhard Hoeve. Salon Culinair, de verzamelnaam voor de kookwedstrijden, kreeg een plek in de Prinses Juliana hal tussen leveranciers van serviesgoed, hakblokken en glazenspoelmachines. En dat betekent inleveren aan prestige. De nieuwe opzet werd mede bepaald door het wegvallen van de internationale kookwedstrijden om de Grand Prix International.

Voorheen vonden de kookwedstrijden plaats in een aparte wedstrijdhal. Dit jaar was het allemaal minder uitgelaten. Mede ook door de beperkte omvang van de ‘droge’ Horesca. Volgend jaar, wanneer de bierleveranciers weer acte presente geven, moet alles weer bij het ‘oude vertrouwde’ zijn. ‘Deze opzet is uit nood geboren’, stelde Otto de Boer, voorzitter van Salon Culinair woensdag. ‘We moeten weer naar wedstrijdkoken in een lijn en niet de wedstrijd verdelen, zoals nu het geval is.’ Salon Culinair was verdeeld in vier delen: een restaurant, een showroom voor de bereide gerechten en twee aparte kookruimtes voor de koks.

Ook de prijsuitreiking liet zo nu en dan te wensen over. De presentatie was gebrekkig, een beker voor een van de kookwedstrijden was vergeten en een onverklaarbaar geluids- en beeldintermezzo (‘Music was my first love’) zorgden voor nodige vertwijfelende gezichten bij de toeschouwers. ‘We moeten ook beter uitleggen dat er in verschillende klasse werd gekookt’, aldus De Boer, doelend op de niet te volgen prijsuitreikingen rondom de kookwedstrijden.

Nieuw bij de kookwedstrijden was de combinatie tussen het Koksgilde en het Gastvrijheidsgilde. Met dit samenspel ontstond ook een wedstrijd voor het uitserveren van de gekookte gerechten, voor het gilde. De Boer: ‘En dat is fantastisch. Het Gastvrijheidsgilde voegt echt iets toe aan de wedstrijden. Vroeger was het nogal een statisch geheel. Nu is alles veel speelser. En als we volgend jaar weer lekker mogen koken in een eigen hal, dan wordt het helemaal een feest.’

UITSLAGEN

Maandag:
Open Regionaal Kampioenschap chef-koks horeca:
1ste Maurice Bissels; Hotel De Leygraaf te Heeswijk-Dinther
2e Aart Wijker; Hotel Opduin te De Koog
3e Huub Wensink; Hotel Restaurant Van de Maas te Ootmarsum

Eerste dagwinnaars Gastvrijheidswedstrijd:
1ste Richard van Dijk; Restaurant Idille
2e Diana Wurtz; Chateau St. Gerlag
3e Daniël Haarman; Restaurant Villa de Blanckenborgh

Dinsdag:
Salon Culinaire Half-om
1ste dhr. R. Brandsen; Maison v.d. Boer in de Amsterdam Arena
dhr. P. Nugter; Brandwacht
2e dhr. F. Geurds; Restaurant De Lindehof te Nuenen
dhr. B. Wijbinga; Graficus
3e dhr. R. Bosch, Hotel Paping te Ommen
dhr. A. ten Oever; burgemeester van Ommen

Tweede dagwinnaars Gastvrijheidswedstrijd:
1ste Dewi van Weerd; De Kromme Dissel
2e Mark Bron; De Kromme Watergang
3e Ewolt v.d. Berg; Prins Heerlijk

Woensdag
Derde dagwinnaars Gastvrijheidswedstrijd:
1ste Peter van de Schaaf, Heren van Harinxma
2e Sjoerd IJzerman, De Koperen Hoogte
3e Shadi van Ravensteyn, Parande

Salon Culinaire Koude Klasse
Koude vleesschotel (cat. A1)
Guido Panjer, Restaurant De Gastronoom te Harlingen

Koude visschotel (cat. A2)
1ste Guido Panjer, Restaurant De Gastronoom te Harlingen
3e Eddie Weusthuis, Landgoed de Wilmersberg te De Lutte

Koude gevogelteschotel (cat. A3)
2e Daniël Wagelaar, Landgoed de Wilmersberg

Koude schotel niet vallend onder 1,2 en 3
3e W.D.J. Kremer, Bosch en Duin te Udenhout
3e W.D.J. Kremer, Bosch en Duin te Udenhout
3e Henri Brouwers, Restaurant Prise d’eau Golf te Tilburg

Assiette klasse
3e Martin Hoppers, Brasserie Bakboord te Almere
2e Martin Hoppers, Brasserie Bakboord te Almere

Ereprijs Junioren
Edgar de Wit, Restaurant De Gastronoom te Harlingen
Zilveren Assiette
Bert van Manen, Steigenberger Kurhaus Hotel te Scheveningen

Prins Bernhardbokaal
Guido Panjer, Restaurant De Gastronoom te Harlingen

Salon Culinaire à-la-minute, Leventi Wisselbokaal
1ste J. Eggen, De Lindehof te Giethoorn
2e Stephan Möllers, Lamberon’s Kooktheater te Haarlem
3e Maik Kuipers, De Aubergine

Donderdag
Vierde dagwinnaars Gastvrijheidswedstrijd:
1ste Sebastiaan Nijhuis, restaurant Chatillon
2e Jaco van Hensberge, Lamberlons Kooktheater Haarlem
3e Mark Scheffers, Mirabella Breda

Open Regionaal Kampioenschap Koks Horeca
1ste Foppe Wiersma, ’t Plein te Joure
2e Rene Machiels, De Malle Jan te Vierhouten
3e D. Kruizinga, Fam. Hotel Paterswolde te Groningen

Militaire Veldkeuken
1ste Bedrijfsrestauarant “De Dining Hall, vleigbasis Woensdrecht
2e Lokaal Facilitaire Infanterie Schietkamp de Harskamp
3e Lokaal Facilitaire Dienst van Horne Kazerne Weert

Overall winnaar Gastvrijheidswedstrijd:
Sebastiaan Nijhuis, restaurant Chatillon

Voorheen vonden de kookwedstrijden plaats in een aparte wedstrijdhal. Dit jaar was het allemaal minder uitgelaten. Mede ook door de beperkte omvang van de ‘droge’ Horesca. Volgend jaar, wanneer de bierleveranciers weer acte presente geven, moet alles weer bij het ‘oude vertrouwde’ zijn. ‘Deze opzet is uit nood geboren’, stelde Otto de Boer, voorzitter van Salon Culinair woensdag. ‘We moeten weer naar wedstrijdkoken in een lijn en niet de wedstrijd verdelen, zoals nu het geval is.’ Salon Culinair was verdeeld in vier delen: een restaurant, een showroom voor de bereide gerechten en twee aparte kookruimtes voor de koks.

Ook de prijsuitreiking liet zo nu en dan te wensen over. De presentatie was gebrekkig, een beker voor een van de kookwedstrijden was vergeten en een onverklaarbaar geluids- en beeldintermezzo (‘Music was my first love’) zorgden voor nodige vertwijfelende gezichten bij de toeschouwers. ‘We moeten ook beter uitleggen dat er in verschillende klasse werd gekookt’, aldus De Boer, doelend op de niet te volgen prijsuitreikingen rondom de kookwedstrijden.

Nieuw bij de kookwedstrijden was de combinatie tussen het Koksgilde en het Gastvrijheidsgilde. Met dit samenspel ontstond ook een wedstrijd voor het uitserveren van de gekookte gerechten, voor het gilde. De Boer: ‘En dat is fantastisch. Het Gastvrijheidsgilde voegt echt iets toe aan de wedstrijden. Vroeger was het nogal een statisch geheel. Nu is alles veel speelser. En als we volgend jaar weer lekker mogen koken in een eigen hal, dan wordt het helemaal een feest.’

UITSLAGEN

Maandag:
Open Regionaal Kampioenschap chef-koks horeca:
1ste Maurice Bissels; Hotel De Leygraaf te Heeswijk-Dinther
2e Aart Wijker; Hotel Opduin te De Koog
3e Huub Wensink; Hotel Restaurant Van de Maas te Ootmarsum

Eerste dagwinnaars Gastvrijheidswedstrijd:
1ste Richard van Dijk; Restaurant Idille
2e Diana Wurtz; Chateau St. Gerlag
3e Daniël Haarman; Restaurant Villa de Blanckenborgh

Dinsdag:
Salon Culinaire Half-om
1ste dhr. R. Brandsen; Maison v.d. Boer in de Amsterdam Arena
dhr. P. Nugter; Brandwacht
2e dhr. F. Geurds; Restaurant De Lindehof te Nuenen
dhr. B. Wijbinga; Graficus
3e dhr. R. Bosch, Hotel Paping te Ommen
dhr. A. ten Oever; burgemeester van Ommen

Tweede dagwinnaars Gastvrijheidswedstrijd:
1ste Dewi van Weerd; De Kromme Dissel
2e Mark Bron; De Kromme Watergang
3e Ewolt v.d. Berg; Prins Heerlijk

Woensdag
Derde dagwinnaars Gastvrijheidswedstrijd:
1ste Peter van de Schaaf, Heren van Harinxma
2e Sjoerd IJzerman, De Koperen Hoogte
3e Shadi van Ravensteyn, Parande

Salon Culinaire Koude Klasse
Koude vleesschotel (cat. A1)
Guido Panjer, Restaurant De Gastronoom te Harlingen

Koude visschotel (cat. A2)
1ste Guido Panjer, Restaurant De Gastronoom te Harlingen
3e Eddie Weusthuis, Landgoed de Wilmersberg te De Lutte

Koude gevogelteschotel (cat. A3)
2e Daniël Wagelaar, Landgoed de Wilmersberg

Koude schotel niet vallend onder 1,2 en 3
3e W.D.J. Kremer, Bosch en Duin te Udenhout
3e W.D.J. Kremer, Bosch en Duin te Udenhout
3e Henri Brouwers, Restaurant Prise d’eau Golf te Tilburg

Assiette klasse
3e Martin Hoppers, Brasserie Bakboord te Almere
2e Martin Hoppers, Brasserie Bakboord te Almere

Ereprijs Junioren
Edgar de Wit, Restaurant De Gastronoom te Harlingen
Zilveren Assiette
Bert van Manen, Steigenberger Kurhaus Hotel te Scheveningen

Prins Bernhardbokaal
Guido Panjer, Restaurant De Gastronoom te Harlingen

Salon Culinaire à-la-minute, Leventi Wisselbokaal
1ste J. Eggen, De Lindehof te Giethoorn
2e Stephan Möllers, Lamberon’s Kooktheater te Haarlem
3e Maik Kuipers, De Aubergine

Donderdag
Vierde dagwinnaars Gastvrijheidswedstrijd:
1ste Sebastiaan Nijhuis, restaurant Chatillon
2e Jaco van Hensberge, Lamberlons Kooktheater Haarlem
3e Mark Scheffers, Mirabella Breda

Open Regionaal Kampioenschap Koks Horeca
1ste Foppe Wiersma, ’t Plein te Joure
2e Rene Machiels, De Malle Jan te Vierhouten
3e D. Kruizinga, Fam. Hotel Paterswolde te Groningen

Militaire Veldkeuken
1ste Bedrijfsrestauarant “De Dining Hall, vleigbasis Woensdrecht
2e Lokaal Facilitaire Infanterie Schietkamp de Harskamp
3e Lokaal Facilitaire Dienst van Horne Kazerne Weert

Overall winnaar Gastvrijheidswedstrijd:
Sebastiaan Nijhuis, restaurant Chatillon

Reageer op dit artikel