nieuws

Terschellinger kookt ’s werelds beste snert

Horeca

Ondernemer W. Cupido van Terschelling heeft vrijdag het tiende WK Snertkoken gewonnen. Kok H. Thijs uit Bovenkarpel fabriceerde volgens de jury de beste stamppot. Hij werd bovendien derde in de snertcompetitie, waaraan hij simultaan had deelgenomen.

Het snert- en stamppotkampioenschap, dat ooit uit een grap begon, heeft inmiddels een soort cultstatus gekregen. Tientallen amateur- en profkoks ploeterden vrijdag heel de dag intensief in de keukens van het Noorderpoortcollege in Groningen. Ze streden om de felbegeerde zilveren snertlepel en de zilveren opscheplepel te verdienen.

De amateur- en beroepskoks droegen hun steentje bij aan de Nederlandse eetcultuur. Honderden belangstellenden kwamen kijken en proeven. Snert, ooit een armeluismaaltijd in de grimmige crisisjaren, lijkt dat stadium allang verlaten te hebben, constateerden kenners vrijdag in Groningen.

Een van de internationale deelnemers is de 28-jarige Afghaan Katar Harinder Singh. Hij is kok in de zogeheten Wereldkeuken van het restaurant van het asielzoekerscentrum in Haren en kookt daar elke dag voor personeel bewoners. ‘In mijn soep gaan verschillende soorten erwten, kip, diverse pepers en geheime ingrediënten’, verklaart hij de magie van zijn gerecht.

Reageer op dit artikel