nieuws

Toekomst Emmanuel Mertens ligt in consultancy

Horeca

Over anderhalve maand gaat De Eetkamer in Maastricht dicht. Topkok Emmanuel Mertens houdt het voor gezien in Zuid-Limburg. Een probleem met de vorige eigenaar ligt ten grondslag aan weer een zakelijke tegenslag. Maar Mertens heeft alweer een nieuwe uitdaging: consultancy.

Hij gaat in het buitenland keukenpersoneel coachen en begeleiden naar een hoger kookniveau.

Met zijn consultancybedrijf Culinaria is Mertens al zeven maanden bezig. ‘Op Curaçao coach ik om de twee maanden twee weken lang het regeringsrestaurant Villa Elizabeth. Het bedrijf is van mijnheer Jansen van het ICT-bedrijf Crystal Interactive uit Veldhoven. Hem ken ik nog van mijn tijd uit Hamburg. Daarnaast ga ik van 5 april tot 1 mei een klein eiland bij Ibiza verkennen. Daar staat een zaak voor zestien personen.’

Mooie plannen dus. Al houdt Mertens weer een vervelend gevoel over van zijn huidige horeca-avontuur in Maastricht. In De Eetkamer lag hij in de clinch met de vorige eigenaar over achterstallig onderhoud van de keuken. De Keuringsdienst van Waren kreeg er lucht van en sommeerde Mertens begin januari dat begin april de zaak in orde moest zijn. ‘Onmogelijk is dat’, stelt Mertens. ‘De keuken moet worden betegeld en het dak moet worden aangepakt. Bij de koop heb ik de vorige eigenaar direct hierop gewezen. Maar drie weken naar de aankoop zag ik hem niet meer. Ons contact verliep daarna via briefwisselingen. Maar mijnheer Zeegers hield niet thuis.’

Naast Ibiza denkt Mertens ook na over New York. Mertens: ‘Amerika moet ik nog bekijken. Eerst wil ik andere plannen verwezenlijken. Ik heb immers vaker plannen gemaakt. Waar ik nog wel aan denk, is een boerderij in de omgeving van mijn geboorteplaats Weert. Om daar masterclasses te geven aan koks en consumenten.’

Mertens maakte in de jaren negentig culinaire glorie met zijn sterrenzaak L’Auberge in Weert. Na een faillissement vertrok hij naar Duitsland om in Hamburg Restaurant Mertens te runnen. Kort na de opening kreeg hij een Michelinster. Maar niet lang daarna ging de Duitse zaak bankroet, waarna Mertens zijn heil zocht in Maastricht.

Hij gaat in het buitenland keukenpersoneel coachen en begeleiden naar een hoger kookniveau.

Met zijn consultancybedrijf Culinaria is Mertens al zeven maanden bezig. ‘Op Curaçao coach ik om de twee maanden twee weken lang het regeringsrestaurant Villa Elizabeth. Het bedrijf is van mijnheer Jansen van het ICT-bedrijf Crystal Interactive uit Veldhoven. Hem ken ik nog van mijn tijd uit Hamburg. Daarnaast ga ik van 5 april tot 1 mei een klein eiland bij Ibiza verkennen. Daar staat een zaak voor zestien personen.’

Mooie plannen dus. Al houdt Mertens weer een vervelend gevoel over van zijn huidige horeca-avontuur in Maastricht. In De Eetkamer lag hij in de clinch met de vorige eigenaar over achterstallig onderhoud van de keuken. De Keuringsdienst van Waren kreeg er lucht van en sommeerde Mertens begin januari dat begin april de zaak in orde moest zijn. ‘Onmogelijk is dat’, stelt Mertens. ‘De keuken moet worden betegeld en het dak moet worden aangepakt. Bij de koop heb ik de vorige eigenaar direct hierop gewezen. Maar drie weken naar de aankoop zag ik hem niet meer. Ons contact verliep daarna via briefwisselingen. Maar mijnheer Zeegers hield niet thuis.’

Naast Ibiza denkt Mertens ook na over New York. Mertens: ‘Amerika moet ik nog bekijken. Eerst wil ik andere plannen verwezenlijken. Ik heb immers vaker plannen gemaakt. Waar ik nog wel aan denk, is een boerderij in de omgeving van mijn geboorteplaats Weert. Om daar masterclasses te geven aan koks en consumenten.’

Mertens maakte in de jaren negentig culinaire glorie met zijn sterrenzaak L’Auberge in Weert. Na een faillissement vertrok hij naar Duitsland om in Hamburg Restaurant Mertens te runnen. Kort na de opening kreeg hij een Michelinster. Maar niet lang daarna ging de Duitse zaak bankroet, waarna Mertens zijn heil zocht in Maastricht.

Reageer op dit artikel