nieuws

Urker cafébaas veroordeeld voor toelaten cokehandel

Horeca

De politierechter in Lelystad heeft donderdag de 49-jarige kroegbaas R. de G. uit Urk veroordeeld tot twee maanden voorwaardelijke celstraf en zestig uur werkstraf. De Urker heeft maandenlang de handel in cocaïne door jongeren in zijn café oogluikend toegestaan. Hij gebruikte zelf ook cocaïne.

Volgens de rechter was de kroeg van De G. een plek in het vissersdorp waar kon worden gebruikt. De drugsproblemen groeiden mede hierdoor als een olievlek. Mede door toedoen van de cafébaas kwam de cocaïne volgens de rechter onder handbereik van veel jongeren. Door de veroordeling staat zijn horecavergunning op het spel.

Volgens de officier van justitie gaf De G. als horecabaas een slecht voorbeeld en bood hij jongeren gelegenheid om drugs te gebruiken zonder dat hun ouders dat wisten. De kroegbaas liet de handel volgens de aanklager toe omdat de dealers en gebruikers, veelal jongeren, goede klanten van hem waren. De Urker jeugd zat aan de coke om meer alcohol te kunnen drinken.

Tegen De G. was 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk geëist. Hij was de laatste verdachte die moest voorkomen in de zogeheten Urker drugszaak. In totaal zijn ruim twintig personen veroordeeld voor dealen of cokebezit. De hoofddader kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf. De meeste jongeren kregen werkstraffen en een drankcursus opgelegd.

Volgens de rechter was de kroeg van De G. een plek in het vissersdorp waar kon worden gebruikt. De drugsproblemen groeiden mede hierdoor als een olievlek. Mede door toedoen van de cafébaas kwam de cocaïne volgens de rechter onder handbereik van veel jongeren. Door de veroordeling staat zijn horecavergunning op het spel.

Volgens de officier van justitie gaf De G. als horecabaas een slecht voorbeeld en bood hij jongeren gelegenheid om drugs te gebruiken zonder dat hun ouders dat wisten. De kroegbaas liet de handel volgens de aanklager toe omdat de dealers en gebruikers, veelal jongeren, goede klanten van hem waren. De Urker jeugd zat aan de coke om meer alcohol te kunnen drinken.

Tegen De G. was 100 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk geëist. Hij was de laatste verdachte die moest voorkomen in de zogeheten Urker drugszaak. In totaal zijn ruim twintig personen veroordeeld voor dealen of cokebezit. De hoofddader kreeg anderhalf jaar gevangenisstraf. De meeste jongeren kregen werkstraffen en een drankcursus opgelegd.

Reageer op dit artikel