nieuws

Vanaf donderdag stakingen bij touringcarbedrijven

Horeca

Chauffeurs van touringcarbedrijven leggen vanaf donderdag het werk neer. De vakbond FNV Bondgenoten zal hen woensdag oproepen estafetteacties te houden, omdat werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) niet ingaat op het ultimatum met CAO-eisen van de bond. Dat heeft FNV Bondgenoten dinsdag gezegd. De horeca zou wel eens hinder kunnen ondervinden van de stakingen.

KNV zegt wel dat het opnieuw aan tafel wil met de bonden om een ‘cijfermatige toelichting’ te geven op het eindbod van de werkgevers. De brancheorganisatie weigert echter in te gaan op de ultieme voorstellen, die de bonden deden in reactie op het eindbod van KNV.

Onderhandelaar C. Bos van FNV Bondgenoten zei dat de staking na donderdag door zal gaan maar hij wilde geen details geven. Vrijdag begint de krokusvakantie en veel mensen zullen dan met touringcars op vakantie gaan. De acties kunnen verder problemen veroorzaken bij vakantiereizen, school- en bedrijfsvervoer.

Met ongeveer 2000 leden is FNV Bondgenoten de grootste vakbond in de sector. CNV Bedrijvenbond heeft meer dan zeshonderd leden bij de touringcarbedrijven. De Bedrijvenbond roept zijn leden nog niet op tot actie. Het wil bijvoorbeeld eerst aan zijn leden vragen of zij voor stakingen zijn. De CNV-leden verwierpen vorige week wel het eindbod van de KNV.

De onderhandelingen over een nieuwe CAO liepen twee weken geleden vast. Grootste struikelblok was het voorstel van de werkgevers om overuren die in tijden van drukte worden gemaakt, weg te strepen tegen te weinig gewerkte uren in slappe tijden.

KNV zegt wel dat het opnieuw aan tafel wil met de bonden om een ‘cijfermatige toelichting’ te geven op het eindbod van de werkgevers. De brancheorganisatie weigert echter in te gaan op de ultieme voorstellen, die de bonden deden in reactie op het eindbod van KNV.

Onderhandelaar C. Bos van FNV Bondgenoten zei dat de staking na donderdag door zal gaan maar hij wilde geen details geven. Vrijdag begint de krokusvakantie en veel mensen zullen dan met touringcars op vakantie gaan. De acties kunnen verder problemen veroorzaken bij vakantiereizen, school- en bedrijfsvervoer.

Met ongeveer 2000 leden is FNV Bondgenoten de grootste vakbond in de sector. CNV Bedrijvenbond heeft meer dan zeshonderd leden bij de touringcarbedrijven. De Bedrijvenbond roept zijn leden nog niet op tot actie. Het wil bijvoorbeeld eerst aan zijn leden vragen of zij voor stakingen zijn. De CNV-leden verwierpen vorige week wel het eindbod van de KNV.

De onderhandelingen over een nieuwe CAO liepen twee weken geleden vast. Grootste struikelblok was het voorstel van de werkgevers om overuren die in tijden van drukte worden gemaakt, weg te strepen tegen te weinig gewerkte uren in slappe tijden.

Reageer op dit artikel