nieuws

Verdeeldheid over sluiswachterwoning in Nijkerk

Horeca

Als het aan de gemeente Nijkerk ligt, komt er geen horecagelegenheid in de sluiswachterwoning in de stad nabij het toeristische Veluwemeer. De huidige eigenaar van het monumentale pand, Terra Sicca bv uit Baarn, voert al sinds de aankoop in 2001 strijd tegen de gemeente om een horecabedrijf in het pand te mogen beginnen.

Op het pand rust echter een woonbestemming, die de gemeente niet wenst te wijzingen. Volgens een woordvoerder van het pand, L. Kraaij van Terra Sicca bv, kan de gemeente de komst van een kleinschalig restaurant niet langer tegenhouden.

Want tijdens de verkoop van het pand door de gemeente in 1997 aan de toenmalige Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV) zou de gemeente Nijkerk het bestemmingplan van het pand wijzingen om zo horeca in het gebouw mogelijk te maken. Deze bepaling was opgenomen als zogenoemd kettingbeding. Dit betekent dat ook op de volgende koopovereenkomsten de wijziging van het bestemmingsplan van toepassing zou zijn.

In 2000 stuurde de gemeente Nijkerk echter een brief naar de RGV, waarin ze meldt dat de komst van een horecabedrijf in de sluiswachterwoning niet langer van toepassing is op volgende koopcontracten. Terra Sicca houdt vast aan eerdere toezegging en hoopt op termijn een horecabedrijf te stichten in het monumentale pand.

Op het pand rust echter een woonbestemming, die de gemeente niet wenst te wijzingen. Volgens een woordvoerder van het pand, L. Kraaij van Terra Sicca bv, kan de gemeente de komst van een kleinschalig restaurant niet langer tegenhouden.

Want tijdens de verkoop van het pand door de gemeente in 1997 aan de toenmalige Recreatiegemeenschap Veluwe (RGV) zou de gemeente Nijkerk het bestemmingplan van het pand wijzingen om zo horeca in het gebouw mogelijk te maken. Deze bepaling was opgenomen als zogenoemd kettingbeding. Dit betekent dat ook op de volgende koopovereenkomsten de wijziging van het bestemmingsplan van toepassing zou zijn.

In 2000 stuurde de gemeente Nijkerk echter een brief naar de RGV, waarin ze meldt dat de komst van een horecabedrijf in de sluiswachterwoning niet langer van toepassing is op volgende koopcontracten. Terra Sicca houdt vast aan eerdere toezegging en hoopt op termijn een horecabedrijf te stichten in het monumentale pand.

Reageer op dit artikel