nieuws

Voedselgebrek nekt wilde zwijnen

Horeca

De wilde zwijnen op de Veluwe hebben ernstig te lijden van het geringe voedselaanbod. Ondanks de afschot van bijna tachtig procent van de populatie van rond vijfduizend stuks, hebben de resterende zwijnen het nog steeds moeilijk en sterven er nog dieren van de honger. Wild staat in veel restaurants op de menukaart.

Dat meldt de Vereniging Wildbeheer Veluwe donderdag in een persbericht. Volgens secretaris G.J. Spek van de vereniging is het voedselgebrek veroorzaakt door de extreme droogte van vorig jaar. Daardoor verdorden het gras en de jonge eikels en droeg ook de beuk geen vrucht.

De situatie van het afgelopen jaar staat in schril contrast met de vijf vette jaren daarvoor. Door het overvloedige voedselaanbod in die periode kon het aantal zwijnen groeien tot een historisch record van rond vijfduizend. Afgelopen zomer en herfst bleken echter desastreus voor het voedselaanbod. Omdat massale sterfte en het bijbehorende lijden niet acceptabel werd geacht, werd besloten tot de afschot van 4200 dieren. Half februari aan het slot van het afschotseizoen was de doelstelling op driehonderd stuks na gehaald.

Dat meldt de Vereniging Wildbeheer Veluwe donderdag in een persbericht. Volgens secretaris G.J. Spek van de vereniging is het voedselgebrek veroorzaakt door de extreme droogte van vorig jaar. Daardoor verdorden het gras en de jonge eikels en droeg ook de beuk geen vrucht.

De situatie van het afgelopen jaar staat in schril contrast met de vijf vette jaren daarvoor. Door het overvloedige voedselaanbod in die periode kon het aantal zwijnen groeien tot een historisch record van rond vijfduizend. Afgelopen zomer en herfst bleken echter desastreus voor het voedselaanbod. Omdat massale sterfte en het bijbehorende lijden niet acceptabel werd geacht, werd besloten tot de afschot van 4200 dieren. Half februari aan het slot van het afschotseizoen was de doelstelling op driehonderd stuks na gehaald.

Reageer op dit artikel