nieuws

Aanslag verwoest hotel in Bagdad

Horeca

Door een verwoestende aanslag woensdagavond op een hotel met Iraakse en buitenlandse gasten in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 27 doden gevallen. Volgens verbijsterde ooggetuigen is het vier verdiepingen tellende gebouw grotendeels met de grond gelijk maakt. Een woordvoerder van de Amerikaanse strijdkrachten zei dat het om een autobom ging van zo’n 450 kilo.

Aanslag verwoest hotel in Bagdad

Het hotel Mount Lebanon bood onder meer onderdak aan werknemers van een Amerikaans telecommunicatiebedrijf. De politie meldde kort na de aanslag al ‘vele, vele’ slachtoffers. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zitten er geen Nederlanders bij. In totaal vielen er ongeveer veertig gewonden.

Na de ontploffing sloegen vlammen metershoog uit het hotel, zo was te zien op beelden van al-Jazeera. ‘Beelden uit de hel’, aldus omschreef een verslaggeefster van CNN op haar beurt de situatie rond het hotel.

Verscheidene lijken zijn in het puin van de hotellobby geborgen. Op televisiebeelden waren bloedende en verwarde mensen te zien. Veel mensen zouden nog onder de puinhopen liggen. In de chaos na de explosie schoten bewakers en politieagenten op elkaar. Amerikaanse soldaten en de Iraakse politie sloten de omgeving rond het getroffen gebied af.

Het hotel Mount Lebanon ligt in een zakencentrum. In de buurt staat het hotel Palestine waarin veel buitenlandse journalisten verblijven. Op ongeveer vierhonderd meter afstand is het Firdus(Paradijs)plein waar in april vorig jaar een bronzen beeld van de Iraakse ex-dictator Hussein omver werd getrokken.

Waarnemers zeiden dat het kleine hotel mogelijk als doelwit is uitgekozen omdat de bewaking er aanmerkelijk minder streng is dan bij grotere hotels en panden van het tijdelijke bestuur van het land. Die staan bovendien redelijk dicht bij elkaar in een streng bewaakt stadsdeel dat de ‘groene zone’ wordt genoemd. Rond het getroffen hotel ontbraken er afzettingen van beton en prikkeldraad die bij andere grote hotels wel zijn geplaatst. Sinds de Amerikaanse invasie in Irak een jaar geleden, verzetten tegenstanders zich met aanslagen tegen de bezetting. Hotels in Bagdad waren al herhaaldelijk doelwit. De coalitietroepen in Irak zijn juist woensdag begonnen aan Operatie IJzeren Belofte, gericht tegen verzetshaarden in Bagdad.

Reageer op dit artikel