nieuws

Amerikaanse wet tegen fastfood-rechtszaken

Horeca

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag ingestemd met een wet die een eind maakt aan rechtszaken van dikke mensen die zeggen dat hun overgewicht te wijten is aan fastfood. Sinds enkele jaren worden hamburgerketens regelmatig aangeklaagd.

Het voorstel van de Republikeinse afgevaardigde Keller werd met 276 tegen 139 stemmen aangenomen. Keller zei na de stemming dat ‘we terug moeten naar ouderwetse beginselen als eigen verantwoordelijkheid, gezond verstand, en afstand doen van een cultuur waarin iedereen slachtoffer is en voor zijn problemen een ander de schuld geeft.’

De nieuwe wet, die ook wel de ‘Cheeseburger Bill’ wordt genoemd komt op het moment dat Amerikaanse hamburgertenten onder druk staan om te stoppen met het serveren van de ‘super-size’ maaltijden. Vorige week kondigde McDonald’s al aan de grote porties frites en reuzenbekers frisdank van het menu te halen. Het bedrijf begon een tijd geleden al gezondere voeding als sla, fruit en yoghurt te serveren.

Tegenstanders van de wet, vooral Democraten, zeggen dat zo de fastfood-industrie van iedere verantwoordelijkheid wordt ontheven om mensen bewust te maken van de gevolgen van ongezonde voeding.

In een rapport deze week van de Amerikaanse centra voor de controle op ziektes (CDC) blijkt dat volgend jaar voor het eerste meer mensen ziek zijn als gevolg van slechte voeding dan door roken.

Ongeveer 130 miljoen Amerikanen, 64 procent van de bevolking, hebben overgewicht. Vooral jongeren worden steeds vetter. De directe en indirecte gevolgen daarvan, zoals medische zorg en een verminderde arbeidsproductiviteit, kosten de VS jaarlijks vele tientallen miljarden dollars.

Reageer op dit artikel