nieuws

Bavaria koopt brouwerij in Zuid-Afrika

Horeca

Bavaria heeft voor het eerst een brouwerij buiten Nederland gekocht. De brouwer uit Lieshout neemt met Zuid-Afrikaanse partners voor 35 miljoen rand (ruim 4 miljoen euro) de boedel over van het gelijknamige Bavaria Brau. Deze lokale Zuid-Afrikaanse brouwer uit Centurion Park ging vorig jaar failliet.

Dat hebben diverse media zondag gemeld. Bavaria ziet mogelijkheden in de groeiende biermarkt van Zuid-Afrika, zo haalde het financiële persbureau Bloomberg bestuurslid H. van der Veen aan. De aankoop kan volgens de bestuurder ook een springplank betekenen voor expansie elders op het continent.

Bavaria wilde zondag zelf niet reageren, maar kondigde wel aan maandag met een persbericht te komen. De brouwerij van Bavaria Brau moet volgens Van der Veen eerst worden opgeknapt voordat hij in gebruik kan worden genomen. Bavaria bezit 60 procent van de fabriek en de overige investeerders de rest. De Zuid-Afrikaanse krant Business Report meldde op haar internetsite dat het samenwerkingsverband mikt op een jaarlijkse productie van 60.000 tot 70.000 hectoliter per jaar. Dat kan mogelijk worden uitgebreid naar een jaarproductie van 150.000 tot 170.000 hectoliter.

De stap van de Nederlandse brouwer Bavaria is opmerkelijk. De biermarkt in Zuid-Afrika wordt gedomineerd door South African Breweries dat na de overname van Miller in 2002 zichzelf omdoopte tot SABMiller. Het bedrijf heeft in zijn thuisland bijna een monopoliepositie. Bavaria mikt vooral op de markt voor de duurdere pils, het zogeheten premium-bier. Het bedrijf wil de twee lokale merken van Bavaria Brau in Zuid-Afrika blijven brouwen en daarnaast zijn eigen pils en alcoholvrij merk importeren uit Nederland, aldus Business Report.

Reageer op dit artikel