nieuws

Bewijslast alcohol-verstrekking minderjarigen ligt bij Keuringsdienst van Waren

Horeca

De Keuringsdienst van Waren mag alleen nog maar proces-verbaal opmaken van overtredingen op de alcoholverstrekking aan minderjarigen als de dienst de leeftijd van de minderjarigen kan bewijzen en dit bewijs in het proces-verbaal opgenomen heeft. Dat is de uitkomst van een uitspraak van het Gerechtshof in Amsterdam.

Sinds januari 2002 controleert de Keuringsdienst van Waren bij leeftijdscontroles in horecagelegenheden door aan (jonge) bezoekers te vragen hoe oud zij zijn als ze alcoholhoudende drank hebben gekregen. Op basis van deze informatie zonder bewijslast schreef de KvW vervolgens een proces-verbaal uit. KHN heeft zich hiertegen altijd verzet, omdat het bewijs te mager is. De brancheorganisatie heeft hier langdurig met de Keuringsdienst van Waren over gediscussieerd.

Het Gerechtshof heeft de nieuwe methode van de Keuringsdienst van Waren als onvoldoende beoordeeld. De betekenis van deze uitspraak is dat voortaan voor gedegen onderbouwing gezorgd moet worden. De Dienst mag alleen proces-verbaal opmaken van overtredingen op de alcoholverstrekking aan minderjarigen als de KvW de leeftijd van de minderjarigen kan bewijzen en dit bewijs in het proces-verbaal opgenomen heeft. Op deze wijze wordt de bewijslast volledig bij de Keuringsdienst van Waren gelegd. Alleen zo kan een rechter controleren of een horecaondernemer op juiste gronden geverbaliseerd is.

KHN is blij met de uitspraak en blijft van mening dat niet de ondernemer, maar de minderjarige overtreder strafbaar gesteld zou moeten worden voor het niet naleven van de wet. ‘Dat kaarten we constant aan bij de minister’, verklaart woordvoerder Anthony van der Klis van KHN. ‘Het is een continue proces. Wanneer daarover een knoop wordt doorgehakt, is niet bekend.’

Reageer op dit artikel