nieuws

Euromast Rotterdam heropend

Horeca

Met een sobere openingshandeling is maandag de Euromast in Rotterdam heropend. De toeristische attractie was negen weken dicht voor een ingrijpende metamorfose. Door het overlijden van prinses Juliana was er geen opzichtig openingsspektakel, maar een ingetogen bijeenkomst.

Onder leiding van Jan des Bouvrie vond de afgelopen weken een grondige opknapbeurt plaats. ,,Alles is veranderd, behalve het uitzicht”, stelden W. en A. Tieleman, eigenaren van de Hotel New York Groep waaronder sinds 2003 ook de exploitatie van de Euromast valt. Behalve de ingrijpende opknapbeurt van het interieur heeft de Euromast ook een extraatje: er kan nu op grote hoogte worden overnacht.

Bij de Euromast zijn ze ,,apetrots” op het resultaat waarmee de mast het toch wat oubollige imago van zich af moet schudden. ,,We zijn sinds vorig jaar exploitant van de Euromast. Toen we begonnen, wisten we meteen: ‘Hier moet rigoureus de bezem door”’, aldus A. Tieleman. En dat gebeurde. ,,De mast ging de afgelopen weken van onder tot boven op de schop, zonder dat het ontwerp van architect Maaskant werd aangetast.” Voor de gebroeders Tieleman is de oorspronkelijke functie van de Euromast als uitkijktoren nu op een eigentijdse manier in ere hersteld.

Burgemeester Opstelten stelde eveneens trots te zijn op de nieuwe Euromast, die volgens hem niet alleen een icoon in de stad Rotterdam is, maar tevens voor heel Nederland. ,,Als je Rotterdam wil laten zien, moet je hier zijn. Rotterdam zal zeker profijt hebben van de Euromast nieuwe stijl.”

De Euromast is in 1960 in gebruik genomen, tegelijk met de opening van de Floriade. Architect Maaskant bouwde de 104 meter hoge toren. In het Kraaiennest, met de bodem op 96 meter hoogte, kwamen twee restaurants met uitzicht naar alle kanten over Rotterdam en wijde omgeving. Wie meer wil, kan vanaf de Euromast abseilen en tokkelen, beetje bij beetje afdalen langs een diagonale lijn.

Maaskant vond het weinig zinvol hoger dan honderd meter te bouwen, omdat personen en auto’s dan niet meer herkenbaar zouden zijn. Toch werd de Euromast de jaren erna hoger. Want het gebouw van de Medische Faculteit werd in 1968 het hoogste gebouw in de stad. In 1970 nam de Euromast die positie weer over door de komst van de zogenoemde Space Tower, die anno 2004 overigens Euroscoop heet. De attractie is 185 meter hoog.

Reageer op dit artikel