nieuws

Hermans: ‘Arbeidsproductiviteit en investering in ICT moeten omhoog

Horeca

De arbeidsproductiviteit van medewerkers kan veel hoger. Dat stelde MKB-voorzitter Loek Hermans tijdens het zijn speech bij het De Week van Ondernemer in de Jaarbeurs in Utrecht. ‘Laten we beginnen met het stoppen van Arbeids Duur Verkorting (ADV)

‘Horecaondernemers werken hard’, meent Hermans. ‘Medewerkers hangen vaak aan een CAO en zijn daardoor een stuk minder productief dan de ondernemer. Als medewerkers tien procent meer zouden werken, dus van 36 naar veertig uur per week gaan, dan stijgt de arbeidsproductiviteit enorm. Alleen is het zo in ons land dat de vakbonden dan hogere lonen eisen.’

Daarnaast ziet Hermans mogelijkheden voor ondernemers door te investeren in ICT-toepassingen. Hermans hierover: ‘Investeringen in ICT zijn dit jaar hoger dan in het topjaar 2002. Behalve in de horeca. Maar daar gaat nog een inhaalslag gemaakt worden. Vooral wanneer ondernemers kunnen werken met een ICT-leverancier voor het hele bedrijf. De huidige werkwijze van veel ICT-bedrijven zorgt voor onvrede bij ondernemers.’ Hermans doelt met de mogelijkheden op geïnterfereerde automatisering, waarbij een leverancier alle bedrijfsprocessen automatiseert.

Reageer op dit artikel