nieuws

Jubileumeditie Dancevalley toch één dag

Horeca

De tiende editie van Dancevalley wordt geen driedaags festival, zoals organisator UDC graag wilde. De gemeente Velsen heeft hiervoor geen toestemming gegeven omdat er niet voldoende politie beschikbaar is. De organisatie van het dancefestival reageerde dinsdag ontstemd.

Dancevalley vindt dit jaar op 7 augustus plaats op het recreatieterrein van Spaarnwoude. De organisatie wilde van de jubileumeditie een driedaags festival maken, van vrijdag tot en met zondag, inclusief een camping. Volgens UDC reageerde burgemeester P. Cammaert van Velsen in eerste instantie positief.

Een woordvoerster van de gemeente bevestigde dinsdag dat de burgemeester geen bezwaar had tegen een meerdaags festival en dat hij en de politie hun best hebben gedaan om extra mankracht te regelen. Uiteindelijk is dat niet gelukt en volgt de burgemeester het advies van de politie op om het niet te laten doorgaan.

Volgens UDC vallen de plannen in het water door een gebrek aan acht politiemensen. ‘Het is verbijsterend dat alles stukloopt op de onwelwillendheid van de politie’, zei UDC-directeur B. Bout. ‘Wij en onze fans zijn dan ook bijzonder teleurgesteld nu blijkt dat na vele sessies met betrokken partijen de politie niet in staat is een beperkt aantal mensen op de been te brengen.’

De organisatie van Dancevalley wil met een digitale handtekeningenactie via haar website (www.udc.nl) duidelijk maken hoe graag de fans het jubileum met een meerdaags festival willen vieren. ‘Wij verwachten dat de politie een massale steunbetuiging niet zal negeren.’

De organisatie van het festival wilde op vrijdag 20.000 bezoekers ontvangen, van wie er 10.000 gebruik konden maken van een camping. Voor de zaterdag was een aanvraag ingediend voor 50.000 mensen. Die laatste aanvraag geldt ook nu nog, aangezien de limiet vorig jaar op 40.000 lag.

De bezoekersaantallen voor Dancevalley liggen gevoelig, omdat er in 2001 na afloop grote problemen ontstonden door een tekort aan openbaar vervoer en feestgangers door regen onderkoeld raakten. Om herhaling te voorkomen, moest de organisatie het aantal feestgangers halveren van 80.000 naar 40.000.

De politie in IJmond zegt dat ze in het weekeinde van Dancevalley niet meer mensen kan inzetten, omdat er elders in de regio ook grootschalige evenementen worden gehouden. Onderzocht is nog of Dancevalley naar een ander weekeind kon worden verplaatst of politiemensen van andere korpsen konden worden ingehuurd, maar dat bleek onmogelijk. De politie wijst er verder op dat een meerdaags festival op bezwaren stuit van omwonenden. Ook op grond daarvan zou van een evenement over meerdere dagen verspreid geen sprake kunnen zijn.

Reageer op dit artikel